Молодий буряк для здоров’я та молодості

Літня пора радує нас розмаїттям овочів та фруктів. Серед такого широкого асортименту виділяється молодий буряк, який є незамінним продуктом харчування влітку.

Молодий буряк для здоров’я та молодості

Буряк – унікальний овоч. У їжу використовують не тільки багатий вітамінами коренеплід, а й бадилля (гичку), регулярне вживання якого нормалізує обмін речовин, запобігає атеросклерозу, допомагає при гастритів і хвороб печінки.

Корисні та лікувальні властивості

Ще з античних часів людям було відомо, що буряк допомагає боротися з жаром і закрепами. І досі цей овоч використовують для поліпшення роботи кишківника.

Буряк виводить з організму радіонукліди і солі важких металів, а також допомагає боротися з раковими клітинами.

Буряк покращує стан судин і капілярів, нормалізує травну систему, усуває в організмі дефіцит йоду і заліза, знижує артеріальний тиск, а також покращує метаболізм і використовується для профілактики атеросклерозу і серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера і остеопорозу.

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти у поєднанні з залізом, буряк особливо корисний жінкам.

Дуже корисний буряковий сік, що має всі перераховані властивості, але не містить такої кількості грубої клітковини. Сік буряка краще пити в суміші з іншими соками. Чудовий варіант – 1 частина соку буряка і 4-5 частин соку яблука або моркви.

Крім того, буряковий сік краще заздалегідь витримати в холодильнику протягом декількох годин, бо після вживання соку, особливо в чистому вигляді, можуть виникнути нудота або діарея. З часом кількість чистого бурякового соку в сумішах можна збільшувати і поступово дійти до вживання його в чистому вигляді.

Бурякова гичка володіє масою корисних властивостей, у ній міститься вітамінів більше, ніж в коренеплодах. Страви з буряковим бадиллям рекомендують готувати і включати в раціон людям, хворим на цукровий діабет та анемію, а також тим, які мають проблеми з серцем і щитовидною залозою.

Крім того, вона чудово налагоджує роботу кишківника і допомагає впоратися з закрепами.

Щоб позбутися головного болю, в давнину розтирали листя буряка в кашку та прикладали до чола на 15 хв., біль минав.

Потовчене листя буряка прикладають до повік при кон’юнктивіту.

Тим, хто хоче позбутися веснянок або пігментації, необхідно накладати кашку з листя на попередньо протерту содовим розчином шкіру обличчя.

Буряк допоможе тим, у кого довгий час не гояться рани, тріскає шкіра. Сік листя, кашку з нього і відвар застосовують для промивання ран і компресів. У разі хвороби і тріщин на ступнях із відвару бадилля роблять ванночки.

«Погляд часу» №30-21.07.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *