Морква зміцнює бетон?
Вчені з Англії та США з’ясували, що такий звичний овоч, як морква, можна використовувати для підвищення міцності бетону й інших матеріалів.
Мова, звичайно, не про коренеплід цілком, а про рослинні волокна, які дослідники витягли з моркви, не придатної для продажу, та відходів цього овоча з переробних заводів. Матеріал отримав умовну назву нанотромбоцити.
Кожен нанотромбоцит має площу в 1 млн метра і складається з пласта жорстких целюлозних тканин. Незважаючи на малий розмір, такі елементи дуже міцні. Якщо їх поєднати з іншими матеріалами, можна отримати надзвичайно тверду речовину.
Дослідження вирішили почати з бетону. Традиційний спосіб його приготування – змішування цементу, щебеню, піску і води. Таким чином виходить рідка маса, яка з висиханням твердне. Коли ж фахівці додали до суміші рослинні нанотромбоцити, отримали більш міцний бетон, використавши при цьому менше цементу. Так, для отримання 1 м³ бетону досить додати 500 г нанотромбоцитів, щоб скоротити використання цементу на 40 кг.
Вчені планують визначити, яка пропорція волокон у бетоні буде найбільш оптимальною. А потім – спробувати застосувати технологію у виробництві інших матеріалів.