Морквяні секрети

«Погляд часу» №20-2019
Щоб морквина виросла солодкою, хрусткою, смачною, прислухайтеся до кількох нескладних порад.
• Як показує практика, морква дає великі урожаї на пухкому, легкому за механічним складом ґрунті з нейтральною чи слабокислою реакцією. Не переносить культура перезволоження і надлишку свіжого гною. В іншому випадку у неї формуються невеликі, викривлені коренеплоди. Щоб цього не сталося, гній на передбачуваній ділянці з морквою краще вносити під попередню культуру (капусту, картоплю, огірок, бобові).
• За тиждень до посіву землю ділянки, призначеної для моркви, вирівнюють граблями.
• Перед посівом на 1 м² грядки вносять 3-4 кг перегною. Причому, на легких піщаних і супіщаних ґрунтах органіку вносять навесні, а на важких – восени. Одночасно з цим вносять фосфорні та калійні добрива (30-40 г на 1 м²).
• Морква добре відгукується на внесення крейди чи деревної золи, які розсипають у борозенки, підготовлені для посіву.
• На кислих ґрунтах, але тільки під попередню культуру, вносять вапно (300-500 г на 1 м²).
• Через 20-25 днів після появи сходів моркву підживлюють азотними добривами, а через два-три тижні – фосфорно-калійними.
• Щоб не залишитися без урожаю моркви, важливо пам’ятати, що схожість насіння зменшується після двох років зберігання. Показником цього може служити відсутність специфічного запаху у насіння.
• Висівають насіння у борозенки, розміщені на відстані 15-18 см одна від одної. Для того, щоб ряди моркви були помітні, уздовж них висівають рослини-маячки: ранню редиску чи салат.
• Хорошими сусідами моркви вважається ріпчаста цибуля і часник, які своїм ароматом відлякують від неї шкідників.
• Щоб отримати гідний урожай коренеплодів, необхідно також пам’ятати, що якщо моркву довго не поливати, а потім гарненько залити, коренеплоди потріскаються. Тому при тривалій посусі культуру поливають раз у п’ять днів, причому рясно.
• У фазі п’яти листочків моркву підгортають. Цей прийом дозволяє уникнути позеленіння верхівки коренеплодів і захистити їх від пошкодження морквяною мухою. *Підгортання проводять у похмурі дні чи увечері – сонячне світло і морквяний запах приваблюють морквяну муху.
• При загущених посівах моркву проріджують, залишаючи між рослинами відстань 3-5 см (якщо сорти з короткими коренеплодами) або 8-10 см (для середніх і довгих коренеплодів).
• Щоб отримати велику рівну моркву на важких ґрунтах, подекуди використовують наступну «воєнну хитрість». Навесні у землі ломом роблять конусоподібні лунки, заповнюють їх добре перепрілим перегноєм і сіють туди по дві-три насінини. Коли рослини заявлять про себе, залишають найміцніші.