«Миколайчики» до дня святого Миколая

Миколайчики

День святого Миколая традиційно святкується 19 грудня, коли вже настав час різдвяного посту. Тож вибір страв у цей день досить скромний. Але все ж це, перш за все, свято для дітей. Тому їх частують пряниками, які у народі називають «Миколайчиками». Пряники випікають у формі Миколая чи янголят і розмальовують глазур’ю.

«Миколайчики»

Для приготування пряників нам знадобиться:

  • 600 г борошна,
  • 150 г масла чи маргарину,
  • 2 яйця (та окремо ще 2 жовтки),
  • 200 г цукру,
  • 150 г меду,
  • по 0,5 ч. л. кориці та перетертих суцвіть гвоздики,
  • 1 ч. л. соди,
  • 2 ст. л. сметани.

Додатково для глазурі потрібно:

  • 1 скл. цукрової пудри,
  • білок,
  • пару капель лимонного соку,
  • фарбники (якщо ви збираєтеся розмальовувати «Миколайчиків»).

Перетираємо борошно з маслом або маргарином, потім додаємо по черзі: яйця з жовтками, сметану, цукор та спеції, мед. Замішуємо тісто і залишаємо його у холодильнику на ніч або хоча б на декілька годин.

Тепер беремось випікати пряники: потрібно розкатати тісто, щоб воно було пів сантиметра у товщину. Аби з нього було простіше вирізати Миколая чи янголят, можна попередньо зробити формочку з картону. Далі змащуємо деко олією чи маслом, притрушуємо борошном та викладаємо пряники. Випікаємо до золотистого кольору при 180 градусах.

Робимо глазур: білок збити, поступово додаючи пудру та лимонний сік, до густої консистенції. Якщо плануєте зробити декілька кольорів – розділіть білок на декілька порцій і додайте фарбник у кожен окремо. Найзручніше розмальовувати пряники із кондитерського мішка, який трохи постояв у холодильнику разом із білками.

 

Особливий рецепт приготування «Миколайчиків»

Він відрізняється від попереднього рецепту і складовими, і пропорціями, і наявністю начинки. Рецепт глазурі також інакший.

Для тіста нам знадобиться:

  • 300 г борошна, 3 ст. л. меду, 100 г масла чи маргарину, 150 г цукру, 2 яйця, 25 г какао- порошку, 30 г сухого імбиру, 10 г розпушувача для тіста.

Для начинки:

  • 200 г чорносливу, 100 г грецьких горіхів.

Для глазурі:

  • 100 г цукрової пудри, сік половинки лимона.

Для початку змішуємо усі сухі інгредієнти окремо, а масло, цукор та мед окремо. Перемішуємо та додаємо яйця. Тісто розкатуємо товщиною у декілька міліметрів та формуємо пряники – це будуть дві половинки одного пряника. Перемелені чи порублені горіхи із чорносливом кладемо на одну частинку пряника і накриваємо іншою. Випікаємо їх протягом 15 хв. при 200 градусах.

Готове та повністю охолоджене печиво розмальовуємо глазур’ю. Для неї змішайте 100 цукрової пудри із соком половинки лимону.

За бажання, можна дещо змінити рецепт: взяти інші горіхи, додати різні сухофрукти або ж узагалі замінити їх густим варенням.

 

Простий рецепт «Миколайчиків»

Це простий рецепт пряників, котрий не відбере багато часу.

Для нього нам потрібно:

  • 500 г борошна,
  • 150 г цукру,
  • 70 г меду,
  • 100 г масла,
  • 2 яйця, пучок солі.

Змішуємо мед, цукор, сіль та яйця. Додаємо у борошно, перетерте з маслом. Кладемо тісто у холодильник на годинку. Потім формуємо пряники і випікаємо 10-15 хв. при 180 градусах.

І ще трохи про форму «Миколайчиків»

Окрім Миколая та янголят, їм також притаманно надавати форму сніжинок, різних звірят та птахів, ялинок, чобіт та шапок.

Також перед випіканням у пряниках роблять маленькі отвори, щоб можна було потім нанизати солодощі на нитку. Адже часто саме таким печивом прикрашали потім новорічну ялинку.

Тож ви можете не тільки посмакувати чудовими пряниками на День святого Миколая, а й змайструвати цікаві прикраси на ялинку до Нового року, які будуть нічим не гіршими за магазинні іграшки, а на додаток ще дарувати гарний аромат.

«Погляд часу» №50-2019

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *