На чому краще смажити продукти
Більшість людей звикли смажити на рафінованій соняшниковій олії. На думку нутриціологині Яни Легези, на рафінованій олії смажити можна, але користі в таких продуктах не буде, тому що в процесі їх обробки зникають вітаміни А, D і Е.

Крім того, у смажених продуктах на рафінованих оліях занадто великий уміст омеги-6, яка є причиною багатьох хвороб при збільшенні її норми в організмі.
Експертка вважає, що можна смажити на рафінованій оливковій олії, температура горіння якої – 160-232 °C. Оливкова олія є однією з найкорисніших олій, у ній міститься олеїнова кислота, яка допомагає роботі серця та головного мозку.
Найкращим маслом для смаження продуктів, на думку Яни Легези, є розтоплене вершкове масло, саме це масло вважається найбільш екологічним і корисним. Відмінність топленого масла від звичайного в тому, що у випадку приготування топленого масла з вершкового масла витоплюють білки, цукор і воду, залишаючи молочний жир. У топленому маслі є вітаміни А, Е, РР, D та мінерали: кальцій, залізо, магній, натрій, фосфор.
«Точка димлення такого масла – 148-248 °C», – розповіла нутриціологиня.
Топлене масло корисне для мікрофлори кишківника, а також допомагає знизити рівень запалень в організмі.
Кокосову олію та, особливо, олію авокадо також корисно використовувати для смаження, але вони досить дорогі. Кокосова олія на 92 % складається з насичених жирних кислот, тому підходить для нагрівання. Точка димлення – 176-248 °C. Кокосова олія може зберігатися дуже довго та не псуватися. Олія авокадо нагрівається до 271 °C, також чудово підходить для смаження.
«Уют» №1-5.01.2023