На насіння – найкращі томати, але не гібриди

Насіння помідорів отримати легко. Для цього відбирають найбільш сильні, урожайні, здорові кущі, на яких залишають 2-3 плоди. Насіннєві плоди знімають із першої-третьої китиць (із верхніх бажано не брати).

Не варто використовувати перезрілі томати, щоб не знизити посівні якості насіння. А ось не зовсім достиглі можна брати, однак спочатку їх треба покласти на дозарювання на 1-3 тижні, доки стануть м’якими. Плоди у стадії молочної стиглості та зелені не відбирайте, насіння з них практично не сходить або дає слабкі паростки.

Як отримати своє насіння помідорів

Томати миють, розрізають упоперек і паличкою (можна для морозива) або маленькою ложечкою вичищають насіння у скляний, емальований або дерев’яний посуд разом із мезгою. Вичищені половинки використовують у їжу.

Видалене насіння разом із соком залишають на 2-3 дні для бродіння при температурі 18-20 °С. Якщо рідини з помідора замало, можна додати в банку трохи води. Двічі на день насіння помішують. Якщо на поверхні утвориться цвіль, її треба видалити. Кожна насінина міститься ніби в мембрані, яку потрібно зруйнувати, інакше вона не проросте. А під час бродіння ця оболонка розкладається.

Після цього насіння слід промити у воді, доки стане чистим, і віджати в марлі. Промите насіння розсипають тонким шаром на блюдці, таці, полотні або дерев’яній поверхні й висушують при температурі 30-40 °С. Розкладати на папері небажано, щоб не прилипло. Під час сушіння насіння перетирають, аби не злипалося. Насіння томатів може почати проростати, якщо його просушували повільно, але сушити на сонячному світлі, у духовці небажано. Потім зсипають у полотняні чи паперові мішечки, щоб могло дихати, і зберігають у сухому теплому місці.

Не збирайте насіння з гібридів, маркованих позначкою F1. Щедрого урожаю з цих рослин отримати не вдасться. Тому насіння гібридів треба купувати щороку.

Зоряна Ладан, Одеська обл.

«Уют» №34-19.08.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *