На Сорок святих, за традицією, обов’язково потрібно спекти булочки-жайворонки.

На Сорок святих потрібно спекти булочки-жайворонки.
На Сорок святих, за традицією, обов’язково потрібно спекти булочки-жайворонки.

«Погляд часу» №12-2019

22 березня вважається справжнім початком весни. За календарем на цей день припадає свято Сорока святих.

У день їх пам’яті полегшується строгість Великого посту. У день Сорока святих обов’язково потрібно спекти булочки-жайворонки. У цей день можна ворожити і закликати весну. Всі віруючі обов’язково повинні відвідати церкви і помолитися. Молоді слід гойдатися на гойдалці. Кажуть, що це принесе щастя й урожайний рік. Також у цей день прийнято будувати плани на майбутнє і мріяти.

А ще жінки випікали з тіста сорок коржиків, які називали «жайворонками», і віддавали дітям. Дітвора ходила вулицями і закликала птахів повернутися з вирію. За повір’ям, птахи приносили з собою ключі та відмикали замки весни. Ще таким печивом пригощали сусідів, аби краще неслися гуси та кури. На жаль, нині ці традиції відійшли у минуле.

На Сорок святих потрібно спекти булочки-жайворонки.

Катерина Савустяненко із Градизька, що на Полтавщині, добре пам’ятає, як її мати і бабуся пекли «жайворонки» і роздавали сільським дітям. Біля своїх мудрих наставниць і вона навчилася випікати смачну здобу. «Діти бавилися тими коржиками. Бувало, печиво нанизували на звичайну тоненьку гілочку, і дітвора гасала з тими «жайворонками» допізна.

Ще того дня готували сорок бубликів, але не випікали їх, а варили у молоці. Ці бублики не порівняти з печеними – смачні, м’якенькі. Ще обов’язковою стравою того дня вважався приготовлений у печі «рябчик» – так називали звичайну рябу квасолю, зварену з кукурудзою. Страву смакували дерев’яними ложками з череп’яної миски», – пригадує Катерина Семенівна.

Нині важко знайти господиню, яка розповість, як пекти ці святкові сорок коржиків. Давнім і простим рецептом «жайворонків» ділиться Катерина Савустяненко.

Жайворонки

Тож для приготування тіста потрібно 0,5 л молока, 2 яйця, 1 скл. цукру, пакетик ванільного цукру, 100 г дріжджів.

На Сорок святих потрібно спекти булочки-жайворонки.

Тісто слід вимішувати з олією. Воно повинно бути замішане як на вареники чи трішки крутіше. Поставити тісто у тепле місце. Коли воно підійде, розкатати і можна ліпити фігурки «жайворонків»: із тіста зробити невеличкі кульки. Розкатати їх у долонях, зав’язати вузликом. Один кінчик розрізати смужечками – це буде хвостик. З іншого сформувати голову і дзьобик. Очі можна зробити із гречаних зерняток. Випікати у духовці хвилин 20.

Що не можна робити у день Сорока святих

У цей день не можна працювати фізично, а також займатися прибиранням житла. Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, як і під час усього Великого посту. Також не можна прати, шити чи щось ремонтувати. У день Сорока святих не можна позичати гроші, сердитися, злитися і лаятися.

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *