На святковий стіл

На святковий стіл
На святковий стіл

«УЮТ» №17-2019

Кожну господиню напередодні Великодня хвилює вміст кошика і тому кожна ретельно підбирає не тільки рецепти пасок, а й рецепти різноманітних страв. Адже потрібно щось поставити на святковий стіл і нагодувати дорогих гостей.

Салат «Паска»

  • Картопля – 4 шт.,
  • морква – 1-2 шт.,
  • ковбаса копчена – 150 г,
  • сир твердий – 100 г,
  • яйця – 4 шт.,
  • арахіс – 150 г,
  • часник – 1 зубок,
  • сіль,
  • панірувальні сухарі,
  • зелена цибуля,
  • червоний перець.
Салат «Паска»
Салат «Паска»

Відваріть картоплю і яйця. Натріть на тертці. Ковбасу наріжте дрібними кубиками. Натріть моркву на дрібній тертці. Змішайте її з розчавленим часником і подрібненим арахісом.

Поставте на тарілку кільце для салатів або частину пластикової пляшки у формі циліндра. Викладіть у нього шарами підготовлені інгредієнти салату: картопля, ковбаса, морква, сир, жовтки. Зніміть форму з салату і з білків верхнім шаром сформуйте гіркою «шапочку», як у справжньої паски. Обсипте панірувальними сухарями боки салату, полийте верхівку майонезом і прикрасьте буквами «ХВ» із червоного перцю, а також нарізаною зеленою цибулею.

Рулет із червоною рибою

  • Яйця – 5 шт.,
  • вершковий сир – 100 г,
  • сметана – 200 г,
  • борошно – 2 ст. л.,
  • крохмаль – 2 ст. л.,
  • лосось – 250 г,
  • маслини – 100 г,
  • кріп,
  • сіль.
Рулет із червоною рибою
Рулет із червоною рибою

Збийте яйця, борошно, крохмаль, сіль і сметану. В окрему ємність перелийте 5 ст. л. отриманого тіста. Додайте подрібнений кріп і перемішайте.

Застеліть деко пергаментом. Вилийте основну масу тіста і розподіліть лопаткою по всій поверхні. Чайною ложкою довільно накапайте укропне тісто.

Маслини наріжте тонкими півкільцями й викладіть навколо кропових плям. Поставте в розігріту до 180 °С духовку на 10 хв. Гарячий пласт відразу ж перекладіть на стіл, застелений папером, і зніміть пергамент, на якому він випікався.

Загорніть рулет у папір і в такому вигляді дайте охолонути.

Наріжте філе лосося на тонкі пластинки. Акуратно розгорніть рулет і змастіть його вершковим сиром. Зверху на сир викладіть шматочки риби і сформуйте щільний рулет. Загорніть його в харчову плівку й відправте на пару годин у холодильник. Наріжте на порційні шматочки й подавайте до столу холодним.

Гомілка у квасі

  • Свиняча гомілка – 1 шт.,
  • петрушка – 15 г,
  • кінза – 15 г,
  • цибуля – 1,5 шт.,
  • морквина,
  • апельсин,
  • часник – 2 зубки,
  • лавровий лист – 2 шт.,
  • чорний чай – 1 ст. л.,
  • квас – 2 л,
  • сіль – 1,5 ч. л.,
  • мед – 2 ч. л.,
  • яблучний оцет – 1 ст. л.,
  • олія – 2 ст. л.
Гомілка у квасі
Гомілка у квасі

Покладіть гомілку в каструлю. Додайте туди зелень, нарізану на довгі часточки моркву, нарізану навпіл цибулю. Додайте скибочки цедри апельсина. У бульйон також додайте крупно порубаний часник, лавровий лист, 1 ч. л. солі й чорний чай для гарного кольору і густого аромату. Варіть гомілку 2 год., не накриваючи кришкою. Але один раз її потрібно буде перевернути. Гомілка буде готова, коли шкірка на ній ковзатиме по м’ясу, а сама вона стане дуже м’якою, але не развареною.

Приготуйте соус: змішайте мед із 2-3 ст. л. апельсинового соку, парою ложок олії, 1 ст. л. яблучного оцту і 0,5 ч. л. солі. Збийте соус і щедро змастіть гомілку (після того, як дістанете її з бульйону).

Поставте гомілку в розігріту духовку на 15-20 хв. Потім дістаньте, знову змастіть соусом і запікайте ще стільки ж. Гомілка повинна стати глянцевою, а м’ясо – найніжнішим, легко відділятися від кісток.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *