На святковий стіл

«УЮТ» №17-2019
Кожну господиню напередодні Великодня хвилює вміст кошика і тому кожна ретельно підбирає не тільки рецепти пасок, а й рецепти різноманітних страв. Адже потрібно щось поставити на святковий стіл і нагодувати дорогих гостей.
Салат «Паска»
- Картопля – 4 шт.,
- морква – 1-2 шт.,
- ковбаса копчена – 150 г,
- сир твердий – 100 г,
- яйця – 4 шт.,
- арахіс – 150 г,
- часник – 1 зубок,
- сіль,
- панірувальні сухарі,
- зелена цибуля,
- червоний перець.

Відваріть картоплю і яйця. Натріть на тертці. Ковбасу наріжте дрібними кубиками. Натріть моркву на дрібній тертці. Змішайте її з розчавленим часником і подрібненим арахісом.
Поставте на тарілку кільце для салатів або частину пластикової пляшки у формі циліндра. Викладіть у нього шарами підготовлені інгредієнти салату: картопля, ковбаса, морква, сир, жовтки. Зніміть форму з салату і з білків верхнім шаром сформуйте гіркою «шапочку», як у справжньої паски. Обсипте панірувальними сухарями боки салату, полийте верхівку майонезом і прикрасьте буквами «ХВ» із червоного перцю, а також нарізаною зеленою цибулею.
Рулет із червоною рибою
- Яйця – 5 шт.,
- вершковий сир – 100 г,
- сметана – 200 г,
- борошно – 2 ст. л.,
- крохмаль – 2 ст. л.,
- лосось – 250 г,
- маслини – 100 г,
- кріп,
- сіль.

Збийте яйця, борошно, крохмаль, сіль і сметану. В окрему ємність перелийте 5 ст. л. отриманого тіста. Додайте подрібнений кріп і перемішайте.
Застеліть деко пергаментом. Вилийте основну масу тіста і розподіліть лопаткою по всій поверхні. Чайною ложкою довільно накапайте укропне тісто.
Маслини наріжте тонкими півкільцями й викладіть навколо кропових плям. Поставте в розігріту до 180 °С духовку на 10 хв. Гарячий пласт відразу ж перекладіть на стіл, застелений папером, і зніміть пергамент, на якому він випікався.
Загорніть рулет у папір і в такому вигляді дайте охолонути.
Наріжте філе лосося на тонкі пластинки. Акуратно розгорніть рулет і змастіть його вершковим сиром. Зверху на сир викладіть шматочки риби і сформуйте щільний рулет. Загорніть його в харчову плівку й відправте на пару годин у холодильник. Наріжте на порційні шматочки й подавайте до столу холодним.
Гомілка у квасі
- Свиняча гомілка – 1 шт.,
- петрушка – 15 г,
- кінза – 15 г,
- цибуля – 1,5 шт.,
- морквина,
- апельсин,
- часник – 2 зубки,
- лавровий лист – 2 шт.,
- чорний чай – 1 ст. л.,
- квас – 2 л,
- сіль – 1,5 ч. л.,
- мед – 2 ч. л.,
- яблучний оцет – 1 ст. л.,
- олія – 2 ст. л.

Покладіть гомілку в каструлю. Додайте туди зелень, нарізану на довгі часточки моркву, нарізану навпіл цибулю. Додайте скибочки цедри апельсина. У бульйон також додайте крупно порубаний часник, лавровий лист, 1 ч. л. солі й чорний чай для гарного кольору і густого аромату. Варіть гомілку 2 год., не накриваючи кришкою. Але один раз її потрібно буде перевернути. Гомілка буде готова, коли шкірка на ній ковзатиме по м’ясу, а сама вона стане дуже м’якою, але не развареною.
Приготуйте соус: змішайте мед із 2-3 ст. л. апельсинового соку, парою ложок олії, 1 ст. л. яблучного оцту і 0,5 ч. л. солі. Збийте соус і щедро змастіть гомілку (після того, як дістанете її з бульйону).
Поставте гомілку в розігріту духовку на 15-20 хв. Потім дістаньте, знову змастіть соусом і запікайте ще стільки ж. Гомілка повинна стати глянцевою, а м’ясо – найніжнішим, легко відділятися від кісток.