На якій олії краще смажити?

Смаження їжі

 Олій існує десятки. Соняшникова, кукурудзяна, оливкова – це найпопулярніші, які багато хто використовує щодня. Та чи завжди за призначенням? Як використовувати олію, щоб вона максимально розкрила смак страви? На якій олії краще смажити, а які продукти цієї групи призначені для салатів?

Соняшникова олія

У багатьох господинь на кухні завжди є і нерафінована, й рафінована соняшникова олія. Перша – для салатів і холодних закусок. Вона ароматна та корисна, але смажити на ній не можна: вже при 90 градусах у ній утворюються канцерогени. Рафінована (тобто очищена), навпаки, чудово поводиться у духовці й на сковорідці. А от заправляти нею салати абсолютно не варто, оскільки у такій олії немає ні смаку, ні аромату, та й користі від неї мало.

Кукурудзяна олія

Застосовувати кукурудзяну олію можна для приготування будь-яких страв – і перших, і других, і у випічці. Та найкращий спосіб розкрити її смакові та корисні властивості – додати в овочеві салати, вінегрети. За смаком кукурудзяна олія нагадує оливкову, але без притаманної останній легкої гіркуватості. Також вона добре підходить для смаження та фритюру, оскільки практично не утворює канцерогенних сполук і не димить. До речі, крім незамінності у кулінарії, кукурудзяна олія напевно сподобається й тим, хто прагне зберегти молодість, оскільки косметична цінність цієї олії не менша, ніж кулінарна.

Оливкова олія

Найцінніша й найкорисніша олія – холодного віджиму. На пляшці має бути зазначено Extra virgin. Саме така олія надає особливого смаку стравам – нею заправляють салати, додають у соуси, супи… Більше того, вона може бути своєрідним регулятором кислотності у стравах з оцтом, вином, томатами. Злегка нейтралізує різні спеції в одній тарілці – якщо додасте кілька крапель олії у гостру страву, то, безсумнівно, відчуєте різницю.

А от смажити на ній не радять: при нагріванні у ній утворюються шкідливі сполуки.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *