Найкращою профілактикою грипу та ГРВІ є хороший сон та здорова їжа

Найкращою профілактикою грипу та ГРВІ є хороший сон та здорова їжа

Як підтримати свій організм у сезон застуди?

Не захворіти на застуду практично неможливо. Проти грипу необхідно робити щеплення, так навіть якщо і захворієте, то уникнете ускладнень, і зменшиться тривалість хвороби. Спати потрібно не менше шести годин на добу, вчасно харчуватися, вживати здорову їжу. Курцям слід зменшити частоту перекурів.

ІЦо робити при перших ознаках хвороби?

Першою лінією захисту від збудників сезонних хвороб є носова порожнина. При атаці вірусів організм починає виробляти велику кількість слизу, який накопичується в одній ділянці й осушує інші. При пересиханні носа у слизовій оболонці формуються тріщини, до них потрапляють віруси і бактерії. Щоб слизова не пересихала, її бажано змащувати різними оліями і жирами (згадайте оксолінову мазь). Крім того, слід промивати ніс фізіологічним 1 % сольовим розчином. Пийте більше трав’яних чаїв, що містять кропиву, звіробій та інші лікарські трави з протинабряковими та протиалергійними властивостями. Робити все це слід у перші дні проявів застуди.

Що робити, якщо недуга почала прогресувати?

Перший крок до одужання – очисний трав’яний чай. Візьміть кропиву, хвощ, череду. Ці трави дуже добре впливають на шлунково-кишковий тракт, нервову, дихальну, імунну системи. 1 ч. л. збору цих трав (у рівних кількостях) залийте 1 скл. окропу. Настоюйте від 15 хв. Приймайте теплим за 30-40 хв. до їди або за годину-півтори після, по 0,5 скл. на прийом, до семи разів на день. Можна трохи підсолодити медом. Якщо є схильність до тромбозів або серцево-судинних захворювань і висока здатність крові згущуватися, то від такого чаю краще відмовитися, бо кропива підвищує згортання крові. У період загострення найкраще пити чай із малиною і калиною (вони містять речовини, що знижують температуру) і багато спати. Кімнату провітрюйте. Якщо спітніли, одразу ж переодягніться. Добре знижують високу температуру та лихоманку квіти бузини чорної та липовий цвіт. Вживати їх необхідно настояними та теплими. А ось одразу приймати таблетки не рекомендується. Ліки потрібно вживати лише за рекомендацією лікаря.

Під час хвороби і в зимовий період нам не вистачає вітамінів. Як поповнити їхній баланс?

Одне з унікальних природних джерел – шипшина. У ній міститься багато вітаміну С. Приготуйте оздоровчий напій за таким ексклюзивним рецептом у три етапи. 0,5 л банку шипшини залийте 1 л холодної води і поставте на ніч у тепле місце. Вранці злийте настій, але плоди не викидайте. Пийте протягом дня, краще не підігріваючи. Наступного дня шипшину, яка залишилася, залийте 2 літрами окропу і залиште на ніч. Краще у термосі. Вранці злийте настій, але плоди ще не викидайте. При такому повторному запарюванні виділяються речовини, які ефективно захищають клітини печінки і судин. На третій день шипшину треба подрібнити ложкою до кашкоподібного стану. Залийте 2,5-3 л холодної води, поставте на середній вогонь і варіть без кришки 20-30 хв. Коли трохи охолоне, процідіть і пийте. Шипшину можна чергувати з плодами червоної горобини. 1 ст. л. горобини (замороженої, перекрученої з цукром або сушеної), залийте окропом, дайте настоятися 7-10 хв., розімніть і пийте.

«Погляд часу» №6-06.02.2020

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *