Найнеобхідніші мінерали для немолодого організму

Мінерали для немолодого організму

Поговоримо про мінерали, які особливо потребує немолодий організм. У людей похилого віку організм перебудовується, в результаті засвоєння корисних речовин знижується і призводить до нестачі мінералів. З віком змінюється спосіб життя і потреби в харчуванні. Організм потребує меншу кількість калорій, а от потреба у мінералах значно збільшується.

Кальцій сприяє зміцненню кісток і зубів.

Міститься у молоці і молочних продуктах (особливо у сирі), рибі, м’ясі, квасолі, горосі, зелених овочах. Корисно приймати його з вітаміном D.

Калій оберігає від інсульту. Якщо його в організмі вистачає, тиск нормалізується, і навпаки, при дефіциті різко зростає ризик інсульту.

Багаті ним печінка, бобові, картопля, молоко, сухофрукти, капуста, листова зелень, горіхи, родзинки, чорнослив, абрикоси. Щоб максимально зберегти калій у картоплі, бульби краще запікати.

Магній захищає від серцево-судинних захворювань. Він показаний при головних болях і мігрені, причому ефект настає дуже швидко – протягом години.

У соєвих продуктах, гречаній крупі, квасолі, горіхах, морепродуктах, медові.

Залізо допомагає інтелекту. Люди, яким не вистачає цього мінералу, зазвичай бліді, апатичні, повільніше розуміють. У них погіршується пам’ять, увага, абстрактне мислення.

Міститься залізо у яловичій печінці, солодкому перці, геркулесі, куразі, цвітній капусті, шипшині, щавлі. Але печінка (і м’ясо яловичини!) повинні бути пісними – жир заважає засвоєнню заліза. Не можна запивати м’ясні страви чаєм або кавою, оскільки таніни зв’язують залізо.

Від цинку залежить імунітет. Він також відповідає за стрункість і бадьорість.

Основне джерело цинку – печінка, горіхи, цибуля ріпчаста, насіння соняшнику. До речі, їжа, багата цинком, здатна послабити тягу до алкоголю.

Йод впливає на обмін речовин в організмі. Його багато у морепродуктах, помідорах, картоплі, редьці, горосі, грибах, капусті, бананах.

Селен перешкоджає розвитку раку і старіння, знижує ризик артриту й ураження судин, інфаркту та інсульту, катаракти і погіршення зору у цілому, у тому числі вікового.

Слід регулярно їсти скумбрію, тунець, мідії, кальмари, червоне м’ясо, горіхи і насіння. Важливо отримувати селен разом із вітаміном Е. 

«Погляд часу» №36-2019

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *