Найсмачніші рецепти куті

Кутю готують у переддень Нового року (за старим стилем), у Святвечір та на Водохрещення. У Святвечір на столі у кожному домі обов’язково повинна бути кутя. Ми пропонуємо ознайомитися з найсмачнішими рецептами цієї страви.

Кутя з пшениці

Кутя з пшениці

  • склянка пшениці,
  • 50-100 г маку,
  • 100 г горіхів (лісових або волоських),
  • 100 г родзинок,
  • 100 г кураги.

Промийте пшеницю і замочіть у воді на 2-3 год. Як час мине, воду злийте і залийте трьома склянками свіжої. Як пшениця закипить, варіть на повільному вогні до м’якості (можна в духовці). Більша частина зернят має луснути і показати своє світле нутро. Ще не луснули, а води вже нема — додавайте ще рідини!

Поки пшениця вариться, залийте мак окропом на 30 хв. Потім злийте воду і розтирайте мак до появи білих прожилок – «макового молочка».

До відвареної пшениці додайте 2-3 ст. л. меду.

Горіхи підсушіть у духовці. Курагу і родзинки залийте окропом на 10 хв., при бажанні потім курагу можна порізати. Додайте в кутю горіхи і сухофрукти, якщо любите її у більш рідкому вигляді, можна також розвести кутю узваром.

 

Кутя з рису

Кутя з рису

  • 200 г рису,
  • 100 г маку,
  • 50 г родзинок,
  • 50 г волоських горіхів,
  • 100 г ягід із варення (малина, полуниця, вишня),
  • 100 мл розведеного водою варення, цукор, сіль.

Рис промийте, залийте водою і доведіть до кипіння. Промийте рис під проточною водою, потім знову покладіть в каструлю, залийте великою кількістю води, додайте трохи цукру і варіть до готовності 15-20 хв. Наприкінці посоліть. Готовий рис відкиньте на друшляк і промийте холодною кип’яченою водою.

Родзинки помийте і запарте на 30 хв., потім злийте воду. Мак також запарте на 30 хв. і розітріть із невеликою кількістю цукру блендером або у ступці. Змішайте рис, мак, родзинки, ягоди. Перед подачею кутю з рису охолодіть.

 

Узвар

Узвар

Узвар найчастіше готується на Різдвяний Святвечір. В якості підсолоджувача замість цукру в узвар можна використовувати мед.

  • 100 г меду,
  • 200 г чорносливу,
  • 200 г сушених груш,
  • 200 г сушених яблук,
  • 100 г родзинок,
  • 5 л води.

Перед тим як варити узвар, підготуйте сухофрукти. Для цього помийте їх теплою водою і залийте на 10 хв. холодною водою.

Налийте у каструлю 5 л води, покладіть груші і яблука і варіть на повільному вогні 15 хв. Накрийте узвар кришкою і залиште на 2-3 год., щоб настоявся. Потім додайте в узвар чорнослив і родзинки і варіть ще 10-15 хв. Процідіть узвар, додайте мед і подавайте узвар до столу охолодженим.

 «Погляд часу» №1-2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *