Напівфабрикати своїми руками
Щоб заощадити час, ми часто купуємо готові напівфабрикати у магазинах. Але, погодьтеся, що домашня їжа завжди смачніша, корисніша і за вартістю виходить дешевша для сімейного бюджету.
Курячі кубики
- 2 кг курячих каркасів,
- 4 л холодної води,
- 2 цибулини,
- 2 моркви,
- 2 селери черешкові,
- 2 лаврові листки,
- по 2 гілочки кропу і петрушки,
- 1 ч. л. чорного перцю,
- сіль.
Для приготування бульйону використовуйте непотрібні курячі каркаси, крила, гомілки, супові набори тощо.
Всі овочі очистіть від шкірки, ретельно промийте під проточною водою і наріжте великим шматком.
Складіть курку й овочі у велику каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Після цього зніміть піну. Посоліть, варіть 3 год. на мінімальному вогні.
Готовий бульйон процідіть у чистий посуд, повинно вийти приблизно 2 л рідини. Поставте на вогонь і ще раз доведіть до кипіння. Зніміть із поверхні якомога більше жиру і готуйте на невеликому вогні, поки рідина не матиме густий карамельний колір, приблизно 2 год.
Перелийте бульйон на плоске прямокутне блюдо з невеликими бортиками і дайте охолонути до кімнатної температури. Потім поставте у холодильник на 6 год. Краще на ніч. Наріжте застиглий холодець на квадрати. Загорніть кожен окремо у харчову плівку. Складіть у пластиковий контейнер і заморозьте.
Щоб приготувати бульйонну основу для будь-якого супу, закип’ятіть 300 мл води, додайте 1 кубик, посоліть (обов’язково, а то буде зовсім несолоним), приправте перцем за смаком.
Рибні рулети
- 2 кг скумбрії,
- головка часнику,
- пучок зелені петрушки,
- сіль і перець.
Візьміть тушки скумбрії, розріжте їх уздовж черевця не до кінця, розпластуйте на дві частини, вийміть кістки, видаліть всі плавники. Посипте щедро сіллю – усередині і зовні. Залиште при кімнатній температурі на добу.
Через добу промийте тушки під проточною водою, складіть у велику миску і вимочуйте приблизно 30 хв. у воді. Обсушіть серветкою. Посипте перцем. Посередині уздовж хребта покладіть тонкі пластинки часнику. Посипте подрібненою зеленню. Щільно загорніть рулетом. Перетягніть харчовою плівкою у кілька шарів, утрамбовуючи руками і виганяючи з плівки повітря. Кожну рибку слід зкрутити окремо. Складіть готові згортки у морозилку. Через добу – можна знімати пробу. Перед подачею наріжте тонкими скибочками поперек рулету, вийдуть оригінальні й ароматні кільця. Риба, незважаючи на те, що заморожена, ріжеться дуже легко.