Напої для імунітету
Смородина та малина, що заготовляли влітку, стане в пригоді у справі зміцнення імунітету. З цих запасів можна варити вітамінізовані морси. Вони зміцнять імунітет. Ідеальний варіант – ромашковий чай, журавлинний морс. Хороші також напої з сухофруктів, чорної смородини, шипшини, обліпихи. Пиття має бути теплим, але не гарячим, щоб не подразнювати слизову оболонку рота.
Імбирний чай

Склад:
- 1 л води,
- 15 г свіжого імбиру,
- 1 паличка кориці,
- 1 ч. л. меленої куркуми,
- ¼ лимона,
- мед або цукор.
Приготування
Воду нагріти в сотейнику. Імбир очистити, натерти на дрібній тертці.
Подрібнити корицю у ступці для прянощів.
Додати імбир, корицю та куркуму в гарячу воду, потримати на вогні 5 хв., але не давати кипіти. Зняти з вогню, видавити четвертинку лимона. Розлити по чашках, додати мед.
Морс зі смородини

Склад:
- 2 л води,
- 200 г смородини,
- цукор,
- 1/4 лимона.
Приготування
Ягоди розморозити. Потовкти їх, залити 2 скл. гарячої води, поварити кілька хвилин. Процідити морс. Додати до нього цукор.
Поки теплий морс, видавити в нього сік лимона і кинути сам лимон. Потримати кілька хвилин, щоб фрукт віддав запах цедри, але довго не тримати, інакше буде гірчити.
Чай із шипшини

Склад:
- 150 г сушеної шипшини,
- 0,5 л гарячої води,
- ¼ лимону,
- мед.
Приготування
Плоди шипшини ретельно перебрати, висипати у глибоку ємність і залити водою. Промити. Закип’ятити в чайнику воду.
Пересипати сухі промиті плоди в заварювальний чайник або каструлю. Обшпарити лимон і нарізати його на чверть скибочками, додати в чайник для заварювання. Можна замінити його щіпкою лимонної кислоти або часточками апельсина.
Залити вміст заварника окропом і закрити кришкою. Залишити на 30 хв. для пропарювання.
Подавати до столу разом із медом.
«Погляд часу» № 6-03.02.2022