Народні методи боротьби з колорадським жуком на баклажанах

Існує чимало народних методів захисту баклажанів від колорадських жуків. Звичайно, такі заходи менш ефективні, ніж покупні інсектициди, але вони дозволяють виростити дійсно екологічно чисті овочі.

Баклажани
Збір жуків і личинок

Ручний збір колорадських жуків і їхніх личинок – це найдавніший метод боротьби з комахами. Протягом усього періоду вегетації баклажанів городники регулярно оглядають рослини на наявність шкідників і їхніх яєць, збирають виявлених жуків у спеціальні ємності, а потім знищують їх. Досвідчені дачники рекомендують збирати комахи у банки з сольовим розчином і у жодному разі не розчавлювати жуків у міжряддях. Недолік цього методу в тому, що він дуже трудомісткий, а тому підходить тільки для невеликих насаджень.

Опудрювання рослин

У захисті баклажанів від колорадських жуків дуже добре себе зарекомендувало опудрювання насаджень просіяним деревним попелом, який діє на комах, як отрута. Рекомендується запилювати рослини рано-вранці або після дощу, оскільки у цей період листя ще вологе і попіл добре на них осідає. Використовувати попіл треба в розрахунку 10 кг на 1 сотку ділянки.

До цвітіння баклажани потрібно запилювати 1 раз на 2 тижні, а після – 1 раз на місяць. Для підвищення результативності можна посипати попелом міжряддя.

Рослини також можна обсипати кукурудзяним борошном. У цьому випадку жуки разом із листям їдять і частинки кукурудзи, яка розбухає в їхніх шлунках, що призводить до смерті комах. Таке опудрювання теж варто робити, коли листя мокре.

Також можна посилити дію від опудрювання, насипаючи в міжряддя березову чи соснову тирсу. Запах свіжої деревини відлякує колорадських жуків і вони не так активно атакують насадження.

Обприскування трав’яними настоями

Непогані результати в боротьбі з колорадськими жуками показує обприскування баклажанів настоями і відварами трав. Правильно використовуючи цей метод, можна в кілька разів скоротити популяцію комах і підвищити шанси на отримання хорошого урожаю «синіх».

Для приготування відварів використовують різні рослини, серед яких: часник, волоський горіх (листя і шкаралупа горіхів), біла акація, чистотіл, кульбаба, цибулиння, полин, тютюн.

Щоб отримати розчин, рослини замочують гарячою водою і настоюють протягом декількох днів. Щоб відвар краще осідав на листках, у нього додають рідке чи господарське мило, натерте на дрібній тертці.

Готовим настоєм рясно обприскують рослини в безвітряну і теплу погоду, коли листя баклажанів повністю сухе. Рекомендується використовувати такі відвари у вечірній час, оскільки під дією сонячних променів вони швидко втрачають свої властивості. Незважаючи на те, що трав’яні настої вважаються екологічно чистими, їх залишки найкраще закопувати поза територією городу і ретельно мити руки після їхнього використання.

Читайте також: Позбуваємося від колорадів без хімії

«Погляд часу» № 27-2.07.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *