Настоянка лопуха: користь і рецепти

Найбільшого поширення в народній медицині набули саме корені лопуха. Вони дуже великі, йдуть на 150 см у землю, зручні для сушіння і зберігання, але, що найважливіше, вони насичені величезною кількістю корисних речовин.

Настоянка лопуха: користь і рецепти

Найчастіше лопух застосовують для лікування хвороб сечостатевої системи; при грипі чи інших простудних захворюваннях; при атеросклерозі; при подагрі; як компонент комплексної терапії для лікування цукрового діабету, ожиріння і навіть онкологічних захворювань.

Застосування настоянки кореня лопуха допомагає очистити організм від токсинів, знизити рівень холестерину; сприяє зняттю болю у суглобах при різних захворюваннях; для зміцнення імунітету.

Рецепт 1. Класична настоянка

Корінь лопуха має бути подрібнений. Потрібно взяти 2 скл. цієї рослини, залити 0,5 л горілки чи спирту. Найкраще використовувати якісну горілку. Засіб потрібно поставити у темне місце на тиждень, періодично дістаючи та перемішуючи. Після цього настоянку необхідно дістати, процідити та бажано перелити у зручну баночку. Приймати по 1 ч. л. настоянки кореня 3 рази на день перед їдою.

Даною настоянкою також можна протирати розтягнуті зв’язки для зняття болю.

Крім того, її використовують для лікарських примочок, залишаючи компреси на ураженій ділянці на 0,5 год. Особливо цей засіб корисний у холодну пору року для літніх пацієнтів.

Рецепт 2. Лопух і трави

Знадобиться:

  • корінь лопуха – 2 ч. л.,
  • корінь солодки – 1 ч. л.,
  • череда – 1 ч. л.,
  • листя суниці – 1 ч. л.,
  • горілка – 0,5 л.

Необхідно перемішати у зазначених пропорціях усі інгредієнти, після чого залити цю суміш горілкою та поставити у прохолодне місце на 2 тижні. Щодня необхідно збовтувати рідину, через деякий час дістати засіб, процідити та приймати по 20 крапель 3 рази на день перед їдою.

Валентина Горецька

  «Уют» №20-12.05.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *