Неправильний чай: як не можна пити і в чому небезпека

 

Неправильний чай
Неправильний чай: як не можна пити і в чому небезпека

Чай – джерело вітамінів. Але якщо його пити неправильно, користі не буде. Можна навіть завдати шкоди своєму здоров’ю. До вашої уваги особливості «розумного» чаювання.

Літри користі. Корисних речовин у чаї – безліч: вітаміни В1, В2, С, Р, К і РР, флавоноїди, таніни, поліфеноли, катехіни, амінокислоти і білки, кофеїн, теобромін і теофілін, органічні кислоти й ефірні олії. Чай містить корисні організму залізо, магній, натрій, кремній, марганець, калій, кальцій, фтор, мідь, фосфор, йод.

«Чарівний напій» буде бадьорити тіло і зміцнювати імунітет, якщо його правильно пити.

Чай натщесерце. Ранкова чашка чаю, та ще й із цукром – справжнісінька «бомба для травлення», удар по шлунковому соку і жовчі. Чашка чаю натщесерце відбиває апетит і порушує добовий режим харчування. Щоб цього не відбувалося, дієтологи радять натщесерце випивати склянку теплої води.

Міцна заварка. Занадто міцний чай користі організму теж не принесе. Перезбудження нервової системи, прискорене серцебиття, нервозність і безсоння, зневоднення організму, відчуття спраги – побічні дії дуже міцного чаю.

Гарячий чай. «Чарівний напій» не повинен бути дуже гарячим. Листя у чашці повинно встигнути заваритися – виділити всі корисні речовини. Крім того, гарячі напої обпалюють слизову оболонку горла, стравоходу і шлунка.

Тривале заварювання. Не можна тримати чай у заварочному посуді довше години. При тривалому настоюванні він стає занадто міцним, починає гірчити і втрачає більшість корисних речовин.

Чай перед їдою. Їсти потрібно тільки через 25-30 хв. після випитої чашки чаю. Головний компонент чаю – танін. Він зв’язує білки і не дає їм можливості перетравитися у шлунку. Через це шлунковий сік тимчасово перестає вироблятися, а смакове сприйняття їжі – змінюється.

Чай після їжі. Запиваючи чаєм їжу, ви не даєте шансу засвоїтися білкам, а додаючи у чай цукор, – ризикуєте набрати зайву вагу. Після їжі почекайте півгодини і пийте чай на здоров’я!

Учорашній чай. Головне: чай повинен бути свіжозавареним. За ніч напій стане гірким, міцним, «марним». А у солодкому чаї, що переночував, розмножуються патогенні мікроорганізми.

Із ліками. Активні речовини, що містяться у чаї, можуть «конфліктувати» із ліками. Наприклад, танін у комплексі з папаверином або еуфіліном погано позначається на серцевій діяльності. Чай знижує ефект протизаплідних і заспокійливих засобів, але підсилює дію ліків, призначених для підняття тонусу, стимулювання фізичної та розумової активності.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *