Німецькі булочки із секретом

«УЮТ» №18-2019
Це не солодкі булочки, вони хороші з вершковим маслом, ковбасою чи сиром. Можна їсти їх просто так без нічого. Дуже добре підходять до сніданку.
На 12 булочок:
- борошно – 500 г,
- олія – 75 г,
- сухі дріжджі – 7 г,
- сіль – 1 ч. л.,
- молоко – 130 мл,
- вода – 130 мл;
посипання:
- мак,
- кунжут,
- морська велика сіль.
У миску всипте дріжджі, улийте холодне молоко й гарячу воду, перемішайте. Посоліть, улийте олію, перемішайте. Борошно просійте й поступово додавайте в тісто, замісіть. Прикрийте рушником і приберіть у тепле місце на 1-1,5 години для підйому.
Коли тісто підійде, розділіть його на 12 частин і сформуйте булочки: кожен «колобок» розкачайте «ковбаскою», зав’яжіть вузликом і кінці сховайте.
А тепер увага: обіцяний секрет!
У каструлю налийте 3 л води, доведіть до кипіння і в момент кипіння усипте 3 ст. л. соди. Будьте обережні: сильно спіниться! У содову воду опустіть кожну булочку на 5 сек. Вийміть шумівкою й укладіть на застелене промасленим пергаментом деко. Промаслювати пергамент потрібно обов’язково, інакше готові булочки пристануть. Посипати маком, кунжутом, великою морською сіллю.
Булочки випікайте в розігрітій до 180 °С духовці 20 хв., до рум’яної скоринки! Таке «купання» в содовій воді дає булочкам дуже красиву, в апетитних тріщинах кірку. У готових виробах сода абсолютно не відчувається, а булочки виходять просто чудовими.