Нормування врожаю баклажана й перцю

баклажан перець

При вирощуванні баклажана й перцю необхідними прийомами є формування куща й нормування врожаю. Найбільш зручним є формування кущів баклажанів у два чи три стебла. Низькорослі сорти можна не формувати. А в середньо- і високорослих для формування компактного куща з добре розвиненими бічними пагонами потрібно видалити верхівку головного стебла, коли рослини досягнуть висоти 20-25 см. Рослини, які прищипили, швидко починають гілкуватися. З усіх пагонів, що з’явилися, залишають тільки 4-5 верхніх пасинків, інші видаляють. На цих пагонах буде формуватися врожай. При цьому на рослинах перцю залишають 15-25 плодів, на баклажанах – 10-15. Рослини можна і не прищипувати, але зайві пасинки слід видаляти.

У високорослих сортів перцю до відгалудження стебла поступово знімають усе листя і постійно видаляють усі пасинки. Якщо у відгалудженні утворилося троє стебел, то третього краще позбутися. Усі бутони й пагони, спрямовані всередину куща, теж видаляють, оскільки вони затінюють і загущують кущ, а згодом із внутрішніх пуп’янків можуть розвинутися виродливі плоди. Трапляється, що на кожному пагоні встигають утворитися ще 2-3 відгалудження, що дає можливість збирати перець 2-3 рази за сезон. У подальшому при формуванні кущів видаляють листя й пагони, які затінюють квітки, інакше плоди будуть погано зав’язуватися.

Крім того, обрізують пожовклі, пошкоджені та хворі пагони й листя, видаляють бічні пагони без квіток і бутонів, позаяк вони відбирають живлення в плодоносних пагонах і загущують кущ. На слабкій рослині залишають менше плодів, вищипуючи зав’язі та бутони, на сильній – більше. У спекотну вологу погоду видалення пасинків, особливо нижніх, – обов’язковий метод, і навпаки, у спекотне й сухе літо рослини не пасинкують. При цьому листова маса оберігає ґрунт під кущем від випаровування вологи.

Микола Фомін, агроном

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest