Новорічна смакота

Уже скоро настане 2021 рік, а за східним календарем – це рік Білого Металевого Бика або Вола. Астрологи вже готують нам свої прогнози, щоб розповісти, чого ж нам чекати від цього могутнього трудяги. Але, перш за все, нам потрібно правильно зустріти символ Нового року.

Бик, як і годиться жуйній тварині, постійно щось жує. Йому не треба особливої вишуканості, просто їжі повинно бути багато, і вона повинна бути смачна! Наші рецепти допоможуть вам вирішити, що готувати на новий рік!

Буженина в Кока-колі

Серед величезної кількості можливих маринадів для м’яса є один вельми незвичайний – на Кока-колі. Смак м’яса виходить дуже насичений і соковитий, а сам шматок покривається апетитною скоринкою.

Буженина в Кока-колі

Склад:

  • Свинячий окорок – 3 кг,
  • перець духмяний – 1 ст. л.,
  • часник – 1 шт.,
  • цибулина,
  • кориця – 1 шт.,
  • гвоздика – 4 шт.,
  • бадьян – 1 шт.,
  • апельсиновий джем – 3 ст. л.,
  • Кока-кола – 2 л,
  • лимон – 1 шт.,
  • сіль,
  • перець.

Приготування

Шматок свинини вимийте, витріть насухо і зробіть глибокі надрізи з одного боку. Натріть сіллю і спеціями.

Вставте в м’ясо гвоздику, переверніть надрізами вниз і покладіть туди ж розрізану навпіл головку часнику і цибулі (очищені від лушпиння).

Змішайте Кока-колу з лимонним соком, джемом, цедрою одного лимона і залийте цією сумішшю м’ясо. Накрийте кришкою і відправте у холодильник маринуватися на 2 год. Потім ще годину маринують при кімнатній температурі.

Поставте м’ясо в Колі під кришкою або фольгою у розігріту до 200 °С духовку і готуйте 30 хв. Потім зменшіть температуру до 150 і запікайте ще 2 год. Далі приберіть кришку і запікайте свинину ще годину. Після цього злийте рідину, підвищіть температуру до 200 °С і готуйте ще 30 хв. до хрусткої скоринки.

Оселедець по-таллінськи

Приготувавши цю закуску ви приємно здивуєте ваших гостей, до того ж готується вона дуже просто.

Оселедець по-таллінськи

Склад:

  • Оселедець – 1 шт.,
  • сметана – 180 г,
  • желатин – 8 г,
  • мускатний горіх – 1 щіп.,
  • вода – 50 мл,
  • зелена цибуля – 0,5 пуч.,
  • зелень – 1 ст. л.,
  • кріп.

Приготування

Насамперед обробіть рибу. Відокремте філе від хребта, наріжте його дрібними кубиками.

Желатин замочіть у воді на 20 хв.

Зелень подрібніть.

Желатин доведіть до кипіння. Розмішайте його, щоб він повністю розчинився. Перелийте желатин у сметану, розмішайте інгредієнти. Туди ж додайте дрібку мускатного горіха.

До сметані пересипте оселедець і подрібнену зелень. Знову ретельно перемішайте. Цю масу розкладіть по силіконових формочках. Накрийте плівкою і відправте у холодильник на 6 год.

Паштет із тунцем та оливками

Паштет з тунцем та оливками – один з найсмачніших і простих у приготуванні рецептів. Обов’язково спробуйте його приготовити.

Паштет із тунцем та оливками

Склад:

  • Консервований тунець – 1 банка,
  • оливки (без кісточок) – 150 г,
  • лимон,
  • петрушка – 5 гілочок,
  • крем-сир – 200 г,
  • багет – 1 шт.,
  • олія – 1 ст. л.,
  • суміш сухих пряних трав – 2-3 дрібки,
  • сіль та перець.

Приготування

Наріжте багет під кутом на скибочки. Розігрійте пательню з олією і підсушіть скибочки з обох боків до хрусткої скоринки. У процесі смаження трохи посоліть скибочки хліба і посипте сумішшю сухих пряних трав.

Оливки без кісточок поріжте ножем якомога дрібніше. Лимон помийте і зріжте тонкі смужки цедри за допомогою тертки.

Пам’ятайте, що потрібно знімати тільки верхній жовтий шар цедри.

Петрушку подрібніть.

Відкрийте банку з тунцем та злийте увесь сік. Змішайте в мисці тунець, оливки, цедру лимона, зелень петрушки і крем-сир. Перемішайте до отримання однорідної маси, посоліть і поперчіть за смаком.

Намастіть паштет на підсушені шматочки багета і прикрасьте невеликою кількістю лимонної цедри.

Салат «Шуба» зі скумбрії з апельсиновою цедрою

А який новорічний стіл без салату «Шуба»? Тільки замість оселедця приготуємо скумбрію, а зверху посипемо салат апельсиновою цедрою. Смак такого салату вас приємно здивує.

Салат «Шуба» зі скумбрії

Склад:

  • Буряк – 2 шт.,
  • картопля – 4 шт.,
  • морква – 4 шт.,
  • майонез – 8-10 ст. л.,
  • скумбрія – 2 шт.,
  • лимон,
  • цибуля – 1-2 шт.,
  • олія – 2 ст. л.,
  • апельсинова цедра,
  • сіль та перець.

Приготування

Скумбрію посоліть і поперчіть зовні та всередині. Полийте олією. Всередину скумбрії покладіть по кілька кружечків лимону. Запікайте скумбрію до готовності при температурі 175 °С протягом 30 хв.

Овочі – буряки, картоплю, моркву – відваріть. Потім натріть на крупній тертці. Сформуйте салат у кільці, але можете зробити це у будь-якій іншій ємності.

На дно викладіть буряк. На буряк викладіть тонкий шар майонезу. Зверху викладіть шар моркви. Цибулю дрібно подрібніть ножем.

На моркву викладіть шар картоплі та шар цибулі, не забуваючи змащувати кожен шар невеликою кількістю майонезу.

Готову скумбрію після охолодження розберіть руками на дрібні шматочки. Викладіть шматочки скумбрії зверху останнім шаром і залиште салат просочитися приблизно на 1 год.

Подавайте до столу, посипавши апельсиновою цедрою.

Салат «Карнавальна ніч»

Крім того, що салат «Карнавальна ніч» вражає приємним смаком, він ще й досить гарний.

Салат «Карнавальна ніч»

Склад:

  • Картопля – 2 шт.,
  • морква – 2 шт.,
  • грецькі горіхи – 2 ст. л.,
  • твердий сир – 50 г,
  • шинка – 200 г,
  • помідор – 1 шт.,
  • кріп – 1 пуч.,
  • яйця – 4 шт.,
  • оливки – 350 г,
  • сіль,
  • майонез.

Приготування

Картоплю наріжте соломкою. Обсмажте її на олії до готовності. Сіль і спеції за смаком.

Моркву і яйця окремо відваріть до готовності.

Жовтки відокремте від білків.

Моркву натріть на крупній тертці. Змішайте її з натертим на крупній тертці сиром і подрібненими волоськими горіхами.

Починаємо збирати салат. Круглу роз’ємну форму помістіть на тарілку. Першим шаром викладіть і утрамбуйте смажену картоплю. На неї – моркву з сиром і нанесіть сітку з майонезу. Далі – дрібна соломка шинки. Її покрийте натертим на крупній тертці білком. Білок посоліть за смаком, нанесіть на нього майонезну сітку. Останній шар – натерті на дрібній тертці жовтки.

Страву відправте на годину в холодильник. Через деякий час приберіть форму.

Краї салату змастіть майонезом. На соус прикріпіть половинки оливок. Зверху у центрі поставте кільце з оливок. Навколо них посипте подрібненою зеленню. А навколо неї – нарізані кубиками помідори.

Готовий салат сховайте години на 3 у холодильник, щоб він просочився.

Мандариновий лимонад з імбиром
Мандариновий лимонад з імбиром

Склад:

  • Мандарини – 5 шт.,
  • корінь імбиру – 3 см,
  • цукор – 5 ст. л.,
  • вода – 0,5 л,
  • мінеральна вода (сильногазована столова вода) – 1,5 л,
  • лід – за бажанням,
  • м’ята – за смаком.

Приготування

Мандарини наріжте довільними шматочками. Перекладіть у сотейник.

Корінь імбиру очистіть від шкірки і наріжте слайсами. Додайте в сотейник до мандаринів. Додайте цукор і 0,5 л води. Варіть протягом 3 хв. і повністю охолодіть.

Розімніть суміш товкачиком, щоб смак лимонаду вийшов більш насиченим. Процідіть сироп через дрібне сито.

Розкладіть сироп по склянках, у яких будете подаватися лимонад. Додайте кружечки мандарина або апельсина для прикраси. Додайте в кожну ємність по кілька листочків м’яти. Розбавте сироп сильногазованою столовою водою.

При подачі охолодіть льодом.

Чизкейк із грейпфрутом
Чизкейк із грейпфрутом

Склад:

  • Сир – 500 г,
  • йогурт – 200 мл,
  • цукор – 150 г,
  • желатин – 10 г,
  • вода – 50 мл,
  • вівсяне печиво – 250 г,
  • вершкове масло – 100 г.

Для прикраси:

  • грейпфрут (або апельсин) – 1 шт.,
  • цукор – 2 ст. л., вершкове масло – 20 г,
  • лимон (сік половини лимона) – 1/2 шт.,
  • чорний шоколад – 20-30 г.

Приготування

Залийте 10 г желатину водою (приблизно 50 г) і відставте на 10 хв. За цей час желатин розбухне. Після цього на паровій бані розчиніть желатин, постійно помішуючи. Потім відставте миску в сторону. Якщо желатин почне застигати, поверніть миску на парову баню.

Вівсяне печиво подрібніть у крихту. Змішайте крихту з розтопленим вершковим маслом. Добре перемішайте крихту з маслом до однорідного стану.

Викладіть пластичну масу у форму, як основу. Добре утрамбуйте склянкою і поставте у холодильник для застигання.

Сир перетріть через сито для однорідності і змішайте з йогуртом і цукром. Додайте до сирної маси розпущений желатин і перемішайте.

Викладіть отриману масу на основу з вівсяного печива і знову поставте форму у холодильник для застигання.

Грейпфрут помийте і наріжте кружечками. Його ми будемо використовувати, як прикрасу для чизкейку. Якщо вам не подобається невеличка гіркота грейпфрута, можете використовувати апельсин.

Розтопіть на сковорідці 20 г вершкового масла, вичавіть туди сік половини лимона. Додайте у сковороду 2 ст. л. цукру. Зменшіть вогонь і дочекайтеся, поки цукор розтане. Після цього перемішайте розтоплений цукор із маслом і лимонним соком.

Викладіть на сковорідку кружечки грейпфрута і тушкуйте 5-7 хв., поки фрукт не карамелізується. Періодично перевертайте часточки.

Після охолодження викладіть карамелізовані кружечки грейпфрута на чизкейк і за бажанням посипте чорним шоколадом, нарізаним на смужки.

«УЮТ» №52-24.12.2020  

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *