Обережно: ботулізм!
Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему, часто призводить до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з’явитись як через кілька годин після вживання їжі зі збудником інфекції, так і через 10 днів.
Збудник Clostridium botulinum постійно існує у ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 год. і гинуть при 120 °С через 30 хв.).
Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання забруднених збудником фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, копчену рибу.
Хвора людина небезпечна для людей, що вас оточують, через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами.
Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в’яленої риби.
Зараження дорослої людини відбувається через шлунково-кишковий тракт. Якщо сумніваєтесь у якості продуктів, не їжте їх.
Симптоми бутулізму
Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, виникає сухість сльозових оболонок, м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, з’являється біль у животі, блювота, пронос.
Що робити
Так як бутулізм вважається дуже небезпечним захворюванням, медики радять при перших його симптомах одразу звертатися до лікаря. У спеціалізованому відділенні використовують спеціальні сироватки (внутрішньом’язово) протягом 1-4 діб.
«УЮТ» №28-09.07.2020
Читайте також: Як запобігти харчовому отруєнню?