Обережно: ботулізм!

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему, часто призводить до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з’явитись як через кілька годин після вживання їжі зі збудником інфекції, так і через 10 днів.

Ботулізм

Збудник Clostridium botulinum постійно існує у ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 год. і гинуть при 120 °С через 30 хв.).

Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання забруднених збудником фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, копчену рибу.

Хвора людина небезпечна для людей, що вас оточують, через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в’яленої риби.

Зараження дорослої людини відбувається через шлунково-кишковий тракт. Якщо сумніваєтесь у якості продуктів, не їжте їх.

Симптоми бутулізму

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, виникає сухість сльозових оболонок, м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, з’являється біль у животі, блювота, пронос.

Що робити

Так як бутулізм вважається дуже небезпечним захворюванням, медики радять при перших його симптомах одразу звертатися до лікаря. У спеціалізованому відділенні використовують спеціальні сироватки (внутрішньом’язово) протягом 1-4 діб.

«УЮТ» №28-09.07.2020

Читайте також: Як запобігти харчовому отруєнню?

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *