Обираємо кухонне начиння

Обираємо кухонне начиння
Обираємо кухонне начиння

У кожного посуду є свої переваги. Але є й недоліки, які ми часом недооцінюємо. Наш огляд кухонного начиння допоможе краще в усьому розібратися.

Алюмінієвий посуд легкий, не занадто дорогий і досить довговічний. Швидко поширює тепло, не піддається корозії. Але основний ризик – можливість токсичної дії алюмінію на кісткову та нервову системи. Його частинки потрапляють у наш організм унаслідок контакту з кислими продуктами (томати, лимон). Медичні дослідження виявили підвищення ризику виникнення хвороби Альцгеймера серед тих, хто пив водопровідну воду із вмістом алюмінію більш ніж 100 мікрограмів на 1 л. Алюмінієвий посуд можна використовувати час від часу.

Силіконовий посуд має природні антипригарні властивості: будь-яку готову страву легко витягти, просто відігнувши край еластичної форми. Він добре підходить для приготування виробів із тіста і менше – для суфле та запіканок через ефект запотівання, що дає силіконова поверхня. Тому вироби краще виймати з форми негайно, ще гарячими, щоб зберегти рум’яну хрустку скоринку.

Стійкість силікону до впливу високих температур дотепер вивчається: один із різновидів цього посуду (на базі насиченого киснем силікону) був заборонений у Швейцарії через потенційну небезпеку для здоров’я. Вибирайте форми з максимальною термостійкістю і ніколи не перевищуйте рекомендованої температури.

Посуд із нержавіючої сталі міцний, практичний та безпечний. Однак людям з алергією на нікель такий посуд використовувати не можна. Маркування «Сталь 10/18» або «Хірургічна сталь» означає, що це сталь дуже високої якості, стабілізована і стійка до корозії. Такі вироби не слід перегрівати: поліровані поверхні чорніють і покриваються незмивними розводами. Вибирайте якісний товстостінний посуд із дном на зразок «сендвіч», що рівномірно розподіляє тепло, даючи можливість готувати з мінімальною кількістю олії та води. Обирайте кришки з нержавіючої сталі: вони відбивають тепло всередину посуду, дозволяючи скоротити час термообробки.

Кераміка не виділяє ніяких шкідливих речовин. Але неглазуровану кераміку не можна мити з використанням мийних засобів. Холодну кераміку не можна ставити в розігріту духовку. Читайте маркування – фарби, якими покритий посуд, можуть виділяти токсини.

Чавун міцний, довговічний, рівномірно нагрівається, добре витримує високі температури. Віддайте перевагу сковородам і сотейникам без покриття: приготовлена в них їжа має найкращі смакові якості. Перед початком використання чавун варто прогріти з невеликою кількістю олії, а після використання – протерти серветкою, просоченою олією, і зберігати в такому виді. Не використовуйте абразивні речовини – їжа буде приставати до дна.

Використовувати посуд з антипригарним покриттям можна тільки з доведеною високою якістю. Низькоякісне полімерне покриття виділяє канцерогенні речовини. Міняти посуд з антипригарним покриттям потрібно, як тільки порушується його цілісність і поверхня втрачає первинний вигляд.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *