Обрізка дерев навесні

Якщо хочете мати гарний і продуктивний сад, за деревами потрібно доглядати. Важливо при цьому вміти вчасно і правильно обрізати фруктові дерева. Деякі дерева починають обрізати ще на початку березня.

Обрізка дерев навесні

Обрізання ‒ не менш важливий процес, ніж внесення добрив, полив, аерація, мульчування чи обробка від шкідників і хвороб. Обрізка крони зберігає здоров’я та сприяє довголіттю дерева, вона однаково необхідна як молодим, так і старим деревам.

Правильна обрізка також сприяє збільшенню розміру плодів, поліпшенню їхнього зовнішнього вигляду та покращенню загального стану дерева. Обрізка забезпечує кращий доступ до сонячних променів і повітря всіх гілок та плодів. А це рятує дерево від хвороб і шкідників.

Весняна обрізка дерев може бути ранньою, середньою та пізньою. Ранню проводять уже на початку березня. Її роблять до початку руху соку, але вже тоді, коли мине небезпека сильних морозів. Тоді здебільшого обрізають молоді зерняткові сади яблуні та груші.

Середня весняна обрізка припадає на кінець березня – початок квітня. Тоді обрізають більшість зерняткових і кісточкових ‒ черешні, вишні, абрикоси тощо. Починати потрібно з молодших дерев. Обрізку і формування молодих дерев слід закінчувати до початку руху соку. Адже пізніша обрізка послаблює молоді рослини через втрату запасних поживних речовин, які є у гілках.

Пізню весняну обрізку дерев проводять у травні-червні. Її роблять під час і після цвітіння. Можна обрізати дорослі дерева, а найбільш бажано обрізати в пізні терміни старі дерева – для обмеження розмірів крони, щоб послабити відновлювальні ростові процеси.

Однорічний саджанець без гілок потрібно вкорочувати на висоті 1 м від землі. Зріз робіть косий над добре розвинутою брунькою, усі зрізи змазуйте садовим варом. Після появи листочків обірвіть знизу листя до висоти 60 см, щоб залишилося 4-5 бруньок, з яких виросте перший ярус майбутнього дерева.

У дворічних саджанців відберіть 4-5 сильних пагонів для закладення першого ярусу скелетних гілок. Основні гілки вкоротіть на третину чи половину їх довжини, залежно від сорту. Якщо гілки виросли на 50-60 см, обріжте довжину, залишивши 25 см вище скелетних гілок.

На третій рік закладається другий ярус скелетних гілок на 60-80 см від першого. На кожній із гілок першого ярусу, які виросли з саджанця, потрібно залишити по дві гілочки і точку росту, вкорочуємо їх, залишаючи по 5-6 бруньок.

Щоб крона не загущувалася, щороку обрізуйте ті пагони, які ростуть до центру крони і які перехрещуються та труться один об другий. Обростаючу деревину розміщуйте на скелетних гілках через 20 см так, щоб вони не конкурували зі скелетними гілкам. Ті пагони, які виросли найдовшими за рік, вкоротіть наполовину. Сорти плодових дерев із сильними гілками вкорочуйте на третину.

«Погляд часу» №8-23.02.2023

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *