Оцет із винограду

З ягід винограду можна приготувати не тільки вина, соки і консервовані ягоди, а й оцет. Для цього можна частину вина спеціально перетворити на виноградний оцет, який потім використовують замість оцтової есенції.
На відміну від оцтової есенції, яка руйнує червоні кров’яні тільця та емаль зубів, виноградний оцет не має цих недоліків. У нього приємний смак, він покращує травлення і корисний для здоров’я. До вина, призначеного для приготування оцту (бажано, щоб воно було сухим або напівсухим), забезпечують вільний доступ повітря, тобто його потрібно не закупорювати, а прикрити шийку пляшки з напоєм марлевою серветкою чи сіткою з дрібними вічками.
Оцтові бактерії, присутні у повітрі, за наявності кисню тут же енергійно беруться до справи. Вони будуть «працювати» доти, доки остання частка алкоголю вина не перетвориться на оцет. Такий оцет має аромат і колір вина, з якого він виготовлений. У нього помірна, проте достатня для приготування їжі міцність. Якщо необхідна більш висока концентрація, то отриманий оцет треба перегнати на звичайному самогонному апараті. У результаті вийде зовсім прозорий оцет зі значно вищою міцністю, який використовують при домашньому консервуванні про запас.