Огірки на зиму

Огірки на зиму

Напевно, ніякий овоч не користується такою популярністю, як огірок. Особливо взимку! Хороший він і до картопельки, й у салатах, й у вінегреті. Із сальцем і супом. Тому і намагаються господині заготовити їх про запас, причому у різних (часом навіть неймовірних) варіантах.
Пропонуємо чергову порцію рецептів приготування огірків. Сподіваємося, вони вам знадобляться при підготовці солінь і консервації на зиму.

«Магазинні»
На 1 л води: 1,5 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 10-12 ст. л. 9 % -го оцту.
У 3 л банку покласти на дно спеції: лавровий лист, запашний перець, гвоздику, ріпчасту цибулю (кільцями), кріп. Потім огірки. Залити окропом, остудити до теплого стану, злити, додати цукор і сіль у розрахунку на 1 л води, закип’ятити знову, залити огірки і закрити. Оцет додавати у банку перед другою заливкою.

«Хрусткі»
На 3-літрову банку: 1 морквина, 2 цибулини, 1 головка часнику, по 1 листочку хрону, смородини, вишні, лаврового листка, парасольку кропу, 4-5 горошин чорного перцю.
Покласти на дно 3 л банки моркву, розрізану на 4 частини, і всі перераховані вище інгредієнти, зверху – огірки. Залити гарячою кип’яченою водою на 15 хв., потім воду злити. Додати до неї 5 ч. л. солі, 10 ч. л. цукру, 100 г оцту. Воду зі спеціями закип’ятити ще раз і залити у банку. Закрити металевою кришкою.

Не гострі
Це малосольні огірочки. Ідеально підходять для тих, кому не можна їсти гостре.
На 3-літрову банку: 1,5 л води, 2 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру.
Огірки вимити і залити на 3 год., змінюючи воду. Скласти у банку парасольки кропу, лист хрону, 5 листків смородини, 4 зубчики часнику, 10 горошин чорного перцю, 4 шт. гвоздики, корицю й естрагон. Укласти огірки у банках вертикально, залити гарячим розсолом на 3 хв. Потім розсіл злити, знову закип’ятити і залити в останній раз, додавши у банку 1 ст. л. оцту. Закрити. Перевернути і залишити під теплою ковдрою, поки не охолонуть. Навіть навесні, відкриваючи банку, огірочки ніби малосольні.

«Дачна засолка»
У чисті простерилізовані банки (3 л) покласти листя хрону, вишні, чорної смородини, гілочки кропу, по 5 зубчиків часнику. Насипати у кожну банку по 100 г солі і цукру (4 ст. л. цукру і 10 ч. л. солі). Заповнити банки огірками і залити холодною водою. Закрити їх поліетиленовими кришками і поставити у темне холодне місце (льох). Готовими огірки будуть через 3 місяці, але стоять до весни.

«П’яні»
На дно 3-літрової банки покласти корінь хрону, кріп, часник, листя смородини. Потім щільно укласти огірки і залити маринадом: на 1,5 л води – 3 ст. л. солі без верху, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. оцту, 2 ст. л. горілки. Стерелізувати 15 хв., після чого закрити кришками.

У томатній заливці
5 кг огірків, 2 кг помідорів, 250 г часнику, 250 г олії, 250 г цукру, 3 ст. л. солі, 2 ст. л. 70 % -го оцту.
Помідори перекрутити на м’ясорубці, додати олію, цукор, сіль, довести все це до кипіння і варити 10 хв. Потім поступово додати порізані кільцями огірки. Після закипання варити 20 хв., потім додати часник і оцет, усе перемішати, розкласти у стерилізовані банки і закрити.

Мариновані
Огірки скласти у банки і залити розсолом: на 2 л води – 2 ст. л. солі з верхом, 6 ст. л. цукру з верхом, 5-7 горошин перцю, 5-7 лаврових листків.
Усе закип’ятити 3 хв., потім охолодити, додати оцет. Залити у банки. Потім простерилізувати 5 хв. і закрити кришками.

Малосольні
Огірки скласти у 3-літрові банки зі спеціями: кріп, хрін, листя смородини, часник, перець горошком (4-5 шт.), гвоздика (2-3 шт.), лист черемхи, 1 ст. л. солі з верхом, 1,5 ст. л. цукру без верху, 2 таблетки аспірину, 0,5-1 ч. л. 70 %-ї оцтової есенції, залити окропом і закрити кришками.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber