Окрошка врятує від спеки
Окрошка – ідеальна страва для спекотного літа. Вона не тільки чудово позбавляє від почуття голоду, але і залишає відчуття легкості. У ній зберігається маса вітамінів і поживних речовин, необхідних людині у літній період.
Овочева
- 1,5 л домашнього квасу,
- 6-7 відварених картоплин,
- 3 яйця,
- 1 варена морква,
- 1 пучок редиски,
- 3-4 огірки,
- 1 цибулина,
- 2 ст. л. сметани,
- сіль,
- цукор,
- гірчиця – за смаком,
- кріп.
Огірки, редиску, картоплю, моркву нарізати, нашаткувати кріп. Жовтки розтерти зі сметаною, гірчицею, додати яєчні білки, розвести холодним хлібним квасом. Отриманою сумішшю залити підготовлені овочі, і можна подавати на стіл!
На кислому молоці
- 1 л домашнього кислого молока,
- 3 яйця,
- 3 огірки,
- 1-2 пучка кропу,
- петрушки,
- кінзи,
- зеленої цибулі,
- 1 зубчик часнику,
- сіль,
- перець чорний мелений.
Огірок і яйця дрібно порізати, зелень дрібно порізати, всі інгредієнти додати у кисле молоко. Посолити, поперчити, для гостроти додати дрібно порізаний часник.
Збірна
- 1,5 л домашнього квасу,
- 200 г відвареної телятини,
- 200 г шинки,
- 5 огірків,
- 2 варені яйця,
- 3 ст. л. сметани,
- тертий хрін,
- сіль,
- зелень.
М’ясо дрібно порізати, додати нарізану шинку, огірки, яйця. Подрібнену зелень посолити і потовкти, ретельно перемішати з хріном і невеликою кількістю сметани. Всі інгредієнти перемішати, залити квасом. Подавати зі сметаною.
Грибна
- 1,5 л домашнього квасу,
- 300 г маринованих грибів,
- 200 г відвареної яловичини,
- 6 відварених картоплин,
- 1 відварена морква,
- 2 варені яйця,
- 2 свіжі огірки,
- 1 ст. л. домашньої гірчиці,
- 2 ст. л. сметани,
- по 1 пучку кропу,
- петрушки і зеленої цибулі.
Гриби помити холодною водою, дати стекти воді, потім нарізати дрібними кубиками, додати подрібнені яловичину, огірок, моркву, картоплю. Жовтки розтерти з гірчицею і невеликою кількістю сметани, а білок порізати і додати в основну масу. Підготовлену суміш залити квасом, заправити жовтками з гірчицею, подрібненою зеленню, за смаком посолити.
На швидку руку
- 1,5 л холодної води,
- 1 лимон,
- 3 відварені яйця,
- 2 огірки,
- 1 пучок редиски,
- сметана,
- зелень,
- сіль,
- перець – за смаком.
Нарізати яйця, огірок, редиску, додати подрібнену зелень і сметану, все ретельно перемішати. Отриману суміш розкласти по тарілках, залити холодною водою з лимонним соком.