Оливкова, ріпакова чи соняшникова олія?

Олія посідає важливе місце в нашому раціоні. При цьому хочеться, щоб вона не лише виконувала свою кулінарну функцію, а й давала користь нашому організму.

Яка олія найкорисніша
Яка олія найкорисніша?

Оливкова олія. Дієтологи радять використовувати при приготуванні їжі різні олії, проте найкориснішою вважа.ть оливкову. Вона має легку жовчогінну дію, сприяє позбавленню від закрепів, позитивно впливає на стан серцево-судинної системи і допомагає знизити рівень шкідливого холестерину в крові..

Ріпакова олія. Проте в оливкової олії є серйозний конкурент – ріпакова олія, яка за корисними властивостям перевершус оливкову. Ріпакова олія має ідеальне співвідношення корисних мононенасичених і поліненасичених жирних кислот. При цьому шкідливих насичених кислот у ріпаковій олії всього 8 %. Також вона містить велику кількість жирних кислот омега-6 і омега-3, які наш організм не може самостійно синтезувати. Ріпакова олія позитивно впливає на кров’яний тиск, згортання крові та здоров’я серця, підтримує роботу мозку та пригнічує запальні процеси. Схожі властивості мають олія волоського горіха та льняна.

Соняшникова олія. А ось звична для нас соняшникова олія, хоча й не може похвалитися таким же складом, як оливкова чи ріпакова, містить велику кількість вітаміну Е, який називають «вітаміном захисту клітин».

Що має бути зазначено на етикетці?

При купівлі олії уважно читайте етикетку. Там має бути зазначений уміст насичених жирних кислот – в ідеалі їх мусить бути не більше 20 %.

Багато які виробники також зазначають кількість моно- та поліненасичених жирних кислот. Наприклад, олія, що містить не менше 0,6 % альфа-ліноленової кислоти, вважається «з високим умістом омега-3» і буде корисною при правильному вживанні.

Способи виготовлення олії

Рафінована олія – відмінний варіант для смаження, адже при очищенні з нього видаляють речовини, які утворюють кіптява і сажу при високій температурі. Але разом з ними продукт втрачає фосфоліпіди (джерела фосфору) і значну частину вільних жирних кислот і вітамінів А і Е.

Нерафінована олія містить всі ці речовини, тому смажити на ньому не варто, а ось для салатів воно підходить ідеально.

Холодного віджиму. Таку олію отримують з насіння в цілому і сирому вигляді (тому отримане масло ще називають сиродавленним). Всі корисні речовини при цьому методі зберігаються.

 «Погляд часу» №44-29.10.2020

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *