Ось такі пироги

Ось такі пироги
Ось такі пироги

«Погляд часу» №14-2019

Для нас це ще одна кулінарна екзотика, а от на Кавказі, особливо у Вірменії, майже створено культ лаваша. Із тонкого вірменського лаваша можна приготувати не тільки закусочні рулети, а цілком самостійні страви й навіть десерти.

Вірменський лаваш

  • Борошно – 700 г,
  • окріп – 250 мл,
  • сіль – 0,5 ч. л.
Вірменський лаваш
Вірменський лаваш

Просіяне борошно змішуємо із сіллю і робимо посередині ямку, куди вливаємо воду, яка щойно закипіла. Активно змішуємо борошно з водою ложкою, а коли тісто стане тугим і трохи охолоне, продовжуємо вимішувати ніжну й дуже пластичну масу руками. Розкатуємо тісто у шар завтовшки 2 мм за діаметром сковороди, на якій плануємо випікати коржі. Випікаємо лаваш у духовці з обох боків при середній температурі по 2 хв. з кожного боку. Готові лаваші збризкуємо водою чи накриваємо вологим рушником.

Закусочний пиріг

  • Лаваш вірменський – 2 шт.,
  • гриби – 0,5 кг,
  • цибуля – 3 шт.,
  • сметана чи майонез – 100 г,
  • твердий сир – 200 г,
  • сіль,
  • перець,
  • кріп,
  • петрушка – за смаком.
Закусочний пиріг
Закусочний пиріг

Цибулю нарізаємо на кубики й обсмажуємо до прозорості. Гриби миємо, чистимо і також нарізаємо на дрібні кубики. Відправляємо гриби до цибулі й обсмажуємо до готовності. Лаваші розрізаємо на 8 шматочків. Викладаємо перший на деко, застелене фольгою. Зверху викладаємо гриби, потім знову лаваш, гриби і так до останнього шматка лаваша. Готовий пиріг повністю обмащуємо сметаною чи майонезом (навіть боки), посипаємо тертим сиром і ставимо у духовку на кілька хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Подаємо пиріг через 2 год., щоб він встигнув просочитися.

Заливанець

  • Яйце – 3 шт.,
  • кефір – 1,5 скл.,
  • цибуля – 1 шт.,
  • морква – 1 шт.,
  • фарш – 400 г,
  • лаваш,
  • твердий сир – 200 г,
  • масло – за смаком,
  • сіль,
  • мелений перець,
  • зелень.
Заливанець
Заливанець

Цибулю дрібно нарізаємо, моркву натираємо на великій тертці. Обсмажуємо цибулю і моркву на маслі, додаємо фарш, солимо, перчимо. Змішуємо все із зеленню і тертим твердим сиром. Змащуємо лаваш підготовленою масою та згортаємо у вигляді рулету. В окремій мисці змішуємо кефір з яйцями. У круглу форму для випічки, змащену маслом, викладаємо рулет, починаючи від центра по колу, у формі равлика. Зверху заливаємо кефіром і кладемо кілька скибочок масла. Ставимо пиріг у розігріту до 240 °С духовку на 15-20 хв.

Штрудель для ледачих

  • Лаваш – 1 шт.,
  • сир – 150 г,
  • яблука – 2 шт.,
  • груші – 1 шт.,
  • родзинки,
  • мед – 1 ст. л.,
  • сирий жовток – 1 шт.,
  • жменя горіхів,
  • кориця – за смаком.
Штрудель для ледачих
Штрудель для ледачих

Додаємо у сир мед і ретельно розмішуємо до пастоподібного стану. Нарізаємо яблука і грушу на дрібні кубики. Рівномірно розподіляємо сир по лавашу, відступивши від одного краю на 5-7 см. Викладаємо нарізані яблука і грушу, посипаємо родзинками. Лист лаваша трохи змочуємо, викладаємо начинку і загортаємо у рулет. Викладаємо штрудель на деко, застелене пергаментом. Змащуємо жовтком для утворення золотавої скоринки. Запікаємо рулет приблизно 20 хв.

І звісно, рулетики!

Варіантів того, що можна загорнути у лаваш, безліч. Ми пропонуємо кілька ідей і сподіваємося, що такі начинки ви ще не куштували.

рулетики

Начинка з печінки тріски: печінка тріски – 1 банка, варені яйця – 2 шт., сир голландський – 125 г, майонез – 2 ст. л., зелень, цибуля зелена, сіль, перець.

Начинка з оселедця: оселедець малосольний (філе) – 200 г, морква по-корейському – 200 г, твердий сир – 100 г, майонез – 1 ст. л.

Сирна начинка: сир – 200 г, сметана – 50 г, часник – 1 зубчик, зелень.
Лаваш скручуємо й обсмажуємо з обох боків на оливковій олії.

Горіхова начинка: мед – 100 г, сир – 200 г, горіхи (товчені) – 50 г.
Обсмажуємо рулетики з обох боків на маслі.

Куряча начинка: куряче філе (обсмажене) – 1 шт., варені яйця – 3 шт., чорнослив –100 г.

Яблучна начинка: яблуко (терте) – 1 шт., половина лимона, цукор, кориця – за смаком.

Вишнево-шоколадна начинка: масло – 100 г, шоколад – 150 г, цукрова пудра – 1 ст. л., вишні – 200 г, вершки 20 % – 100 г.
Розтоплюємо тертий шоколад із цукровою пудрою, вершками та маслом. Змащуємо лаваш отриманою сумішшю, зверху викладаємо вишні без кісточок.

 

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *