Основні помилки при посіві насіння

Щоб не було помилок при вирощуванні розсади, слід знати найбільш типові з них, які допускають деякі городники при посіві насіння.

Основні помилки при посіві насіння

Перша – надто ранній посів. Насіння томатів необхідно сіяти за 50-60 днів до висадки рослин у відкритий ґрунт або теплицю, перець – за 70, баклажани – за 80, огірки – за 30 днів. В умовах недостатнього освітлення взимку і навесні розсада переростає, витягується і виходить низької якості, а значить, довше хворіє і пізніше дає врожай.

Друга – надмірна обробка насіння. Їх протруюють у марганцівці, потім послідовно замочують у розчині мікроелементів, соку алое, гуматах, гетероауксині, нарешті, загартовують, пророщують. Не дивно, що після цього більша частина насіння не сходить або сіянці, що з’явилися, сильно відстають у розвитку. Достатньо протруїти насіння в 1 % (1 г на 100 мл води) розчині марганцевокислого калію в протягом 20 хв. і потім промити, змінюючи 2-3 рази воду. Після цього відразу ж сіяти. У насіння вже є всі необхідні елементи для успішного проростання та первинного зростання, і зайві процедури ні до чого.

Третя – заглиблений посів. Оптимальна глибина – 1-1,5 см. Власне, всі городники так і сіють. Але при поливі вода затягує насіння глибше, і не всі паростки пробиваються на поверхню. Тому краще спочатку рясно полити ґрунт, а коли вода вбереться, розкласти насіння і засипати його помірно вологим ґрунтом. Тоді створюються ідеальні для проростання умови: знизу надходить волога (по капілярах), а зверху – кисень.

Четверта – не можна відразу після посіву ставити контейнер із насінням на підвіконня. Від вікна постійно йде холодне повітря. Томати в таких умовах, можливо, і проростуть із затримкою, а ось перець та баклажани, швидше за все, загниють. Потрібно спочатку поставити скриньку з посівами у тепле місце з температурою +25-26 °С. А на підвіконня перенести, коли зійде більше половини насіння.

«Погляд часу» №7-10.02.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *