Пайок ворогів і союзників: сир і “секретна зброя Гітлера”

 

Солдатський пайок

За нормами, затвердженими постановою Держкомітету оборони СРСР у 1941 році, добовий пайок солдата Червоної Армії під час Великої Вітчизняної війни був не дуже багатий: 800 г житнього хліба, 150 г м’яса, 30 г макаронів і стільки ж – сала, 100 г риби (в основному солоно-сушеної), 35 г цукру і 1 г чаю, 500 г картоплі, 170 г капусти. Ще до пайка входили приправи, сіль, трохи сезонних овочів, а також махорка та цигарковий папір. Видавалася і тушонка, але тільки як недоторканний запас.

Пайок вояків Вермахту був більш збалансований: 750 г хліба, 1500 г картоплі, 118 г м’яса, 43 г ковбаси, 17 г сала, 21 г вершкового масла, 21 г цукру, 16 г меленої кави, 143 г овочів, 21 г сиру.

Найбагатшими були американці: до їхнього пайка, крім тушонки, печива, ковбаси, чаю та сигарет, обов’язково входили таблетки для знезараження води, жуйка і консервний ніж. Був у них і десерт – спеціальні 350-грамові батончики з високою енергетичною цінністю. Їх робили з шоколаду, сухого молока, цукру, вівсяного борошна і кокосового жиру, і вони не танули навіть у 50-градусну спеку. Батончики ці були настільки гіркими і несмачними, що американські солдати називали їх “секретною зброєю Гітлера”.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest