Паски на Великдень

Паски на Великдень
Паски на Великдень

«УЮТ» №17-2019

Рецепти пасок передаються із покоління в покоління, і кожна сім’я готує їх по-своєму. Але великодня випічка – це не тільки звична нам паска. Варіантів дуже багато, і хто сказав, що ви повинні зупинитися лише на одному, коли хочеться різноманітності! Нехай ваш Великдень буде світлим і благодатним!

Паска на топленому молоці

  • Топлене молоко – 0,5 л,
  • цукор – 500 г,
  • вершкове масло – 250 г,
  • борошно – 1,25 кг,
  • яйця – 5 шт.,
  • яєчні жовтки – 2 шт.,
  • дріжджі – 75 г,
  • родзинки – 100 г,
  • коньяк – 2 ст. л.,
  • сіль – 0,5 ч. л.,
  • ванільний цукор – 2 пакетики.
Паска на топленому молоці
Паска на топленому молоці

Збийте 5 яєць із цукром, розчиніть у теплому молоці свіжі дріжджі. З’єднайте яєчну суміш із молочною і додайте розтоплене вершкове масло. Перемішайте до однорідності, накрийте ємність рушником і залиште суміш у теплому місці на ніч.

Уранці всипте в масу, що забродила, половину борошна й розмішайте. Додайте родзинки, коньяк, ванільний цукор. Вимісіть тісто, поступово досипляючи частинами решту борошна. У вас повинно вийти густе, тягуче тісто, яке липне до рук. Накрийте його рушником і дайте постояти в теплому місці 2 години. Коли тісто підніметься, обімніть його руками.

Наповніть форми для пасок на 1/3 об’єму і знову відправте в тепле місце для вистоювання. Коли тісто дійде майже до країв, поставте паски в розігріту до 180 °С духовку на 1 год. (залежно від обсягу форм). Дайте готовим паскам повністю охолонути і прикрасьте глазур’ю.

Пасхальна випічка «Квітка»

  • Яйця – 3 шт.,
  • олія – 20 г,
  • вершкове масло – 70 г,
  • цукор – 1 скл.,
  • борошно – 5 скл.,
  • дріжджі – 40 г,
  • родзинки – 70 г,
  • цукати – 50 г,
  • ванільний цукор – 1 ч. л.,
  • кориця – 1 ч. л.,
  • сіль.
Пасхальна випічка Квітка
Пасхальна випічка «Квітка»

Розчиніть дріжджі в теплому молоці. Додайте до них 1 ст. л. цукру і 2,5 скл. борошна. Накрийте опару серветкою й залиште в теплому місці на 1-1,5 години. У момент максимального підйому на поверхні готової опари з’являються зморшки.

Розітріть 2 яйця з рештою цукру. Додайте сіль і все розмішайте. Розтопіть вершкове масло (50 г). Додайте яєчну масу в опару. Потім уведіть туди решту борошна. Перемішайте все. У самому кінці додайте розтоплене вершкове масло. Залиште в теплому місці ще на 1,5-2 години.

Розтопіть ще 20 г вершкового масла. Відокремте білок від жовтка.Розкачайте тісто в пласт. Орієнтовна товщина – 0,5 см. Змастіть його остиглим маслом. Рівномірно розподіліть подрібнені цукати й родзинки. Посипте їх корицею й ванільним цукром. Сформуйте рулет. Змастіть краї яєчним білком. Защіпніть рулет так, щоб вийшов круг.

Змастіть деко олією. Перенесіть рулет. Змастіть збитим яєчним білком. За допомогою ножиць зробіть надрізи по колу. Залиште пиріг у теплому місці ще на 20 хв. Змастіть пиріг збитим білком.  Випікайте 20-25 хв. при 190-200 °С.

Дістаньте готову випічку з духовки. Накрийте рушником і залиште на 15 хв. Потім змастіть остиглий пиріг глазур’ю або збитим білком, або розтопленим шоколадом. Присипте великодніми прикрасами.

Сирна паска «Три шоколади»

  • Сир – 300 г,
  • вершкове масло – 70 г,
  • вершки – 120 мл,
  • цукрова пудра – 80 г,
  • білий шоколад – 30 г,
  • молочний шоколад – 40 г,
  • чорний шоколад – 50 г,
  • ванільний цукор – 2 г.
Сирна паска Три шоколади
Сирна паска «Три шоколади»

Розділіть кожен вид шоколаду на шматочки. Розтопіть їх окремо. До білого додайте 30 мл вершків, до молочного – 40 мл, до чорного – 50 мл. Цукрову пудру, сир, вершкове масло й ванільний цукор збийте до однорідності. Додайте до білого шоколаду 1 ст. л. сиру, до молочного – 2 ст. л. сиру, до чорного – 3 ст. л. Розмішайте кожну масу до однорідності.

Застеліть дно форми для паски вологою марлею. Розподіліть по дну сирну масу з білим шоколадом, потім – із молочним, а після – з чорним. Загорніть краї марлі наверх. Зверху поставте вантаж – і в холодильник на ніч. Дістаньте з холодильника, переверніть, зніміть форму.

Шоколадні пасхальні яйця

  • Шоколадні яйця,
  • вершковий сир – 150 г,
  • жирні вершки – 130 г,
  • цукрова пудра – 30 г,
  • лимонний сік – 0,5 ч. л.,
  • екстракт ванілі – 0,5 ч. л.,
  • вершкове масло – 20 г,
  • апельсиновий сік – 20 г,
  • абрикосовий джем – 1 ст. л.
Шоколадні пасхальні яйця
Шоколадні пасхальні яйця

Обережно зріжте верхівку шоколадного яйця. Якщо краї будуть нерівними – навіть краще, буде здаватися, ніби відкололася «шкарлупа». Залиште яйця в холодильнику, а поки готуйте начинку.

Змішайте вершковий сир, пудру, лимонний сік і ванільний екстракт. Збийте суміш до однорідності. Окремо збийте охолоджені вершки й обережно введіть у суміш.

Дістаньте яйця з холодильника й акуратно ложечкою наповніть яйця начинкою. Залиште їх у холодильнику на 30-40 хв., щоб начинка добре захолола. А поки приготуйте «жовток». Для цього змішайте вершкове масло, апельсиновий сік і джем. Нагрійте суміш на малому вогні й постійно помішуйте. Коли маса стане однорідною – знімайте з вогню. У готових «яйцях» з начинкою зробіть маленьке заглиблення й покладіть туди «жовток».

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *