Перша допомога при сонячних опіках
Для багатьох довгоочікуваний відпочинок на морі – це можливість набратися сил після трудового року і добре засмагнути. Але іноді все виходить рівно навпаки: якщо шкіра обгорить на сонці, – не буде ні гарної засмаги, ні енергії.

Дізнайтеся, що робити при сонячних опіках, і які засоби застосовувати.
- Захистіть від сонця уражені ділянки шкіри і як можна швидше накладіть холодний компрес із розчином фурациліну (2 таблетки на 1 скл. води) або зі слабким рожевим розчином марганцівки, змінюйте його кожні 15 хв.
- Нанесіть протиопікову мазь.
Важливо! Не пробивайте пухирі і намагайтеся пити більше рідини!
Якщо пошкодження не надто серйозне, можна скористатися народними засобами для швидкого загоєння і зменшення болю.
- Змащуйте обпечену шкіру медом кілька разів на день протягом двох днів – він запобігає утворенню пухирів.
- Дрібно натріть очищену сиру картоплину, нанесіть кашку шаром у 1 см на опік (можна додати мед – 1 ч. л. на 0,5 скл.). Накрийте тканиною і закріпіть бинтом. Через 3 год. змініть пов’язку на нову.
- Накладайте компрес із настоєм: 1 ст. л. подрібнених сухих квіток ромашки залийте 1 л окропу, настоюйте 20 хв., процідіть. Використовуйте тільки холодний настій і змінюйте компрес кожні 5 хв.
- Наносьте 2-3 рази на день на пошкоджену шкіру суміш сирого яєчного жовтка з 1 ч. л. м’якого вершкового масла (змішайте до однорідного стану).
- Змішайте 2 ст. л. сметани, 1 ст. л. олії, сирий яєчний жовток і нанесіть на опік товстим шаром, накладіть пов’язку на добу. Повторюйте до повного загоєння шкіри – такий спосіб допомагає і при більш серйозних опіках, коли утворюються пухирі.
Чи можна захиститися від опіків?
- Засмагати найкраще в період з 7:00 до 11:00 і після 17:00.
- Користуйтеся сонцезахисними кремами з високим фактором захисту SPF, від 25 до 50. Періодично наносьте його повторно після тривалого перебування на сонці.
- Їжте кисломолочні продукти. Кальцій, якого багато в сирі, сирі, йогуртах, зменшує чутливість шкіри до УФ-променів.
Читайте також: Лікуємо сонячні опіки
«Погляд часу» №26-25.06.2020