Перші весняні овочі: обережно – нітрати!

Із приходом весни у людей, які скучили за вітамінами, виникає непереборне бажання побалувати себе салатами зі свіжих овочів. Але наскільки вони безпечні? Адже в ранньому урожаї велика вірогідність підвищеного вмісту нітратів.

Нітрати в перших весняних овочах
Небезпека – в надлишку

Надлишок нітратів в організмі сприяє розвитку шкідливої мікрофлори, яка виділяє токсичні речовини в організм. Основним клінічним проявом є ураження травного каналу у вигляді гострого гастроентериту, виразних змін із боку серцево-судинної, центральної нервової систем. У таких випадках може з’явитися нудота, слиновиділення, блювання та біль у шлунку і печінці, пронос, загальна слабкість, сонливість, задишка, потемніння в очах, у важких випадках – втрата свідомості, порушення функцій нервової системи, коматозний стан.

Дотримуйтеся норми

Безпечним для дорослої людини вважається вживання 200-300 мг, для дітей – 50 мг нітратів на добу. Кожній рослині властивий свій безпечний рівень. Знаючи його, можна приблизно розрахувати норму продуктів на день.

Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на 3 групи.

Високонітратні рослини, зокрема коренеплоди: морква, столові буряки, редька, редиска, а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь.

Наприклад, буряк має 1000 мг нітратів на 1 кг. Без шкоди для здоров’я можна вжити його 200 г за добу дорослій людині.

Середньонітратні: картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки.

Низьконітратні: фрукти та ягоди.

Не зловживайте ранніми продуктами

Ґрунтові плоди менше накопичують нітрати, аніж тепличні. Саме тому перші весняні овочі більш небезпечні. Нестиглі плоди при цьому містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж стиглі.

На жаль, наочно неможливо ідентифікувати рівень нітратів. Тому купувати овочі та фрукти треба на організованих ринках і в супермаркетах, де їх мають перевіряти на нітрати органи та установи державної санітарно-епідеміологічної служби.

Де вони «ховаються»

Найбільша кількість нітратів накопичується біля кореня. У листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі, а в капустяному – на 60-70 % менше, ніж у качані. Тому видаляйте його при очищенні й у жодному разі не давайте дітям!

А от огірки, дині, баклажани, кабачки мають рівномірне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки та в ній самій.

Особливо небезпечно зберігати приготовлені страви з ранніх овочів упродовж тривалого часу.

Перед приготуванням

Технологічна обробка овочів сприяє зменшенню в них нітратів. Видаляйте з них серцевину, прожилки, стебла, шкірку. Перед приготуванням страви замочуйте у воді на 20 хв. Промивання та механічне очищення овочів знижує вміст нітратів на 3-10 %, вимочування – на 20-30 %, варіння – на 20-80 %.

 «Погляд часу» №16-15.04.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *