Перші вітаміни

Перші вітаміни

Зелень цибулі особливо необхідна рано навесні, коли бракує вітамінних зелених культур, адже в ній є аскорбінова кислота, каротин, вітаміни групи В, РР.

Для одержання ранньої продукції цибулі-батуна використовують плівкові укриття тунельного типу. Згодом зелене листя можна зрізувати й на грядці, але після появи квітконосів воно грубішає та стає непридатним для споживання сирим. Розмножують батун здебільшого насінням (норма висіву – 1,5-2 г на м²). Висівають навесні, влітку чи восени, але останній літній посів – лише до кінця липня, щоб рослини встигли вкорінитися.

За 2,5-3 тижні після танення снігу готова до зрізування зелень цибулі-шніт, дрібні листочки якої ніжні й ароматні. За врожайністю він випереджає батун, а лілові головки квіток мають гарний вигляд не тільки на овочевій грядці, а й у квітнику.

Довге пласке листя цибулі-порею ніжне, зі слабким гострим смаком. Його можна споживати й тим, хто через проблеми зі шлунково-кишковим трактом не може включати до раціону інші види цибулі. Пізньостиглі сорти порею холодостійкі, за умов укриття з осені витримують морози до -20 °C. Збирають їх навесні, коли відтане ґрунт, і до початку літа. Насіння висівають у ґрунт або вирощують через розсаду. На розсаду висівають у березні, попередньо замочивши у воді на добу і кілька разів замінюючи її.

FacebookTwitterPinterest