Петрушка в народній медицині
Не знайдеться жодного городу, де не росла б петрушка. Ця зелена культура одна з перших з’являється ранньою весною. Хоча ми, у першу чергу, використовуємо петрушку як незамінну приправу, але з давніх часів вона застосовується в народній медицині як лікарський засіб.

У ній багато зеленого пігменту – хлорофілу, що, як і залізо, корисний при недокрів’ї. Сік петрушки підтримує нормальну роботу надниркових залоз і щитовидної залози, зміцнює судини і капіляри, має цукрознижуючу дію, корисний при захворюваннях серця.
Петрушка очищає нирки і печінку, стимулює травлення і посилює перистальтику кишківника. Її застосовують при розладі шлунка, млявому травленні, для підвищення апетиту, а також при гастритах зі зниженою кислотністю.
Ця городня рослина, крім іншого, швидко загоює рани, опіки і виразки, діючи як дезінфікуючий засіб.
Кашку з її листя прикладають до наривів, місць укусів комарів і бджіл.
Петрушка корисна при запальних процесах в яснах і на слизовій оболонці порожнини рота. Це прекрасний природний засіб, що освіжає дихання. Можна сміливо їсти часник, а після пожувати петрушку – неприємний запах зникне.
При порушеннях менструального циклу
Відвар або настій із листя і коренів (1 : 20) застосовують при хворобливих місячних, спазмах, порушеннях менструального циклу. Його п’ють по 1/4 скл. тричі на день за 30 хв. до їди. Для цих цілей використовують також суміш соків петрушки і буряка (по 75 мл кожного).
Для загального очищення організму від солей
Зелень петрушки необхідно вимити і дрібно нарізати, корінь натерти на тертці. 1 скл. приготовленої суміші залити 2 скл. окропу і дати настоятися. Приймати настій протягом 10 днів, потім зробити перерву на 2 дні і продовжувати приймати ще 10 днів.
При простатиті
Петрушка завжди вважалася чоловічою зеленню. Тому представникам сильної половини людства рекомендується щодня вживати її у свіжому вигляді.
При лікуванні простатиту використовують корені і насіння петрушки.
Протипоказання
Ми дізналися, чим так корисна петрушка для організму людини, проте до її вживання існують і деякі протипоказання. Її використання в їжу протипоказано тим, хто страждає захворюваннями сечового міхура та нирок, через сильну сечогінну дію.
«Погляд часу» №21-21.05.2020