Підготовка ґрунту під часник

Підготовка ґрунту під часник
Підготовка ґрунту під часник

Грядку під часник роблять на сонячному сухому місці. Ширина її 100-110 см. Часник любить удобрений, багатий на органічні речовини структурний ґрунт з нейтральною реакцією.

У кислу землю вносять 1 скл. крейди, доломітового борошна або гашеного вапна на 1 кв. м. Кращі попередники для часнику – бобові, гарбузові та капустяні культури. Готують грядку за 1-1,5 місяці до садіння, у крайньому разі – за два тижні. Справа в тому, що грунт після перекопки і розрівнювання повинен осісти, а на це потрібно мінімум 15 днів. Якщо посадити зубки відразу в перекопану землю, при її осіданні вони опиняться занадто глибоко. Це затримає вкорінення, зубки відчуватимуть нестачу повітря, а навесні витратять багато сил на проростання.

На 1 кв. м суглинного ґрунту вносять піввідра перепрілого гною, перегною або компосту, по 1 ст. л. суперфосфату і сульфату калію. Потім  грядку перекопують на глибину 18-20 см, а після перекопки злегка ущільнюють і обробляють розчином мідного купоросу. У 10 л води розводять 1 ст. л. з розрахунку 1 л на 1 кв. м. Потім ґрунт укривають плівкою до посадки.

Часник можна садити не тільки за 3-4 тижні до заморозків, але й пізніше, якщо зробити теплу грядку. Для цього за два тижні до посадки знімають з грядки шар землі 20-25 см і укладають в основу бадилля гороху, бобів, моркви, буряків, багаторічників. Після цього на кожен квадратний метр вносять по відру перегною, 0,5 л доломітового борошна і повертають знятий ґрунт. У поверхневий шар закладають подвійний суперфосфат (1 ст. л.) і деревну золу (0,5 л) на 1 кв. м. Грядки по периметру огороджують дошками, щоб їх не розмило талими водами. Зубки на такій грядці встигають укоренитися, але не дають пера.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *