Підгортають не тільки картоплю

Окрім картоплі, є й інші види овочів, яким для захисту кореневої системи не завадить підгортання. Це капуста, помідори, огірки, цибуля-порей, селера.

Підгортання томатів

Є обов’язковий ряд агротехнічних прийомів, одним з яких є підгортання рослин. Варто нагадати, що коренева система рослин одержує з землі всі поживні речовини і вологу. Чим могутніше корінці, тим більше врожаю, а значить має сенс виростити додаткові корінці, в чому нам і допоможе підгортання.

  • Підгортання томатів стимулює утворення додаткових придаткових і коренів, а отже, сприяє кращому живленню. При розпушуванні ґрунту під час підгортання корені рослин отримують більше повітря. Воно підвищує стійкість рослин до вилягання. Помідори за сезон слід підгорнути принаймні двічі. Вперше – за 15 днів після висаджування, вдруге – 20-25 днів після попереднього підгортання.
  • Гарбузові підгортають обережно, бо коренева система розміщена близько до поверхні.
  • Огірки – коли з’явиться 4-5 справжніх точок, шаром ґрунту завтовшки 4-5 см.
  • Цибулю-порей, селеру, мангольд підгортають, щоб вибілити їстівні частини рослин у ділянці кореня.
  • Усі види капусти утворюють при підгортанні додаткові корені. Білокачанну підгортають, коли утвориться 8-10 справжніх листочків. Ранню білокачанну капусту – раз за сезон, середню та пізню – 3 рази.
  • До речі, не завадить підгортання і моркві, коли коренеплоди вже сформувалися і «плічки» піднялися над землею. Це захистить їх від позеленіння.

Підгортання проводять вранці або ввечері тільки вологою і пухким грунтом, на ранок після поливу або дощу, щоб стимулювати додаткове зростання корінців (від сухої гарячої від сонця грунту корінці не утворюються).

Важливі правила:

  • Підгортають рослини вранці або ввечері після поливу чи дощу, коли ґрунт вологий, щоб стимулювати додаткове зростання корінців (в сухому гарячому від сонця грунті корінці не утворюються). Причому утворення додаткових коренів можливе лише до моменту огрубіння стебла.
  • Не можна підгортати відразу після поливу, так як занадто мокрий і важкий грунт злипається, не даючи рослині дихати і сприяє загнивання нижньої частини стебел.
  • Підгортання проводять лише до моменту огрубіння стебла, так як з цього часу додаткові корінці вже не утворюються.
  • Роботу виконують, одночасно вибираючи бур’яни.

Читайте також: Навіщо підгортати моркву

 «Погляд часу» №23-04.06.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *