Піст – не міст, але навіщо “об’їжджати»?

Піст – не міст, але навіщо “об’їжджати»?

Особливо якщо можна приготувати смачні та корисні пісні страви. Звісно, якщо ви постите, зовсім не обов’язково вишукувати якісь надзвичайні рецепти, аби здивувати домашніх чи гостей пісною екзотикою. Але й урізноманітнити меню гріхом не буде.

Салат із пекінської капусти, буряка й апельсина

  • 1 головка пекінської капусти,
  • 2 невеликі буряки,
  • 1 апельсин,
  • 1 ст. л. подрібненого мигдалю чи волоських горіхів,
  • сік четвертини лимона,
  • 2 ст. л. оливкової олії,
  • сіль,
  • цукор,
  • чорний перець за смаком.
Салат із пекінської капусти, буряка й апельсина
Салат із пекінської капусти, буряка й апельсина

Відварити буряки до готовності, порізати кружечками. Капусту тоненько пошаткувати, апельсин почистити, розділити на дольки, кожну очистити від плівочок і розрізати навпіл.

Приготувати заправку. Оливкову олію, лимонний сік, сіль, цукор та перець помістити у банку, щільно закрити кришку і добре потрусити, щоб усі інгредієнти перемішалися.

На тарілку викласти пошатковану капусту, потім кружечками буряк, зверху – дольки апельсина. Полити заправкою, посипати горішками.

Салат “Ніби з м’ясом”

  • 300 г капусти,
  • 2 яблука,
  • 20 шт. чорносливу,
  • 50 г майонезу (якщо піст, то пісного),
  • 30 г сметани,
  • 1 ч. л. цукру,
  • 0,5 скл. ядер волоських горіхів,
  • сіль,
  • спеції – за смаком.
Салат Ніби з м'ясом
Салат “Ніби з м’ясом”

Капусту тонко нашаткувати, трішки віджати. Ошпарений чорнослив і яблуко порізати тонкою соломкою. Змішати, додати суміш сметани і майонезу, цукор, сіль, спеції. Перемішати, поставити у холодильник на 30-40 хв. Перед подачею на стіл посипати волоськими горіхами.

Пісна піца з картоплею

Для тіста:

  • 200 мл води,
  • 2,5 скл. борошна,
  • 2 ст. л. оливкової олії,
  • 2 ч. л. сухих дріжджів,
  • 1 ч. л. солі.

Для начинки:

  • 4 картоплини,
  • 1 помідор,
  • 100 г печериць,
  • 5 ст. л. томатної пасти,
  • зелена цибуля за смаком,
  • мелений чорний перець.
Пісна піца з картоплею
Пісна піца з картоплею

Воду підігріти, щоб вона була тепла, вилити у глибоку миску і розчинити сухі дріжджі, додати сіль та добре перемішати.

Борошно просіяти і висипати у миску, ретельно вимісити тісто та додати оливкову олію, ще раз добре вимісити, накрити рушничком чи харчовою плівкою і поставити у тепле місце на годину, щоб тісто підійшло.

Картоплю відварити у мундирі, почистити, порізати тонкими кружечками. Помідор помити і порізати шматочками. Печериці порізати.

Тісто дістати з миски, посипати стіл борошном і розкатати тоненько, викласти на деко чи форму для випічки. Тісто зверху змазати томатною пастою, викласти шматочки вареної картоплі, помідори та печериці, посолити, поперчити, посипати подрібненою зеленою цибулею за бажанням.

Піцу поставити у розігріту духовку і випікати 20 хв. при температурі 200 °С.

Картопляний рулет із грибами та овочами

  • 700 г картопляного пюре,
  • 300 г печериць,
  • 3 ст. л. крохмалю,
  • 1 морквина,
  • 1 цибулина,
  • пучок зелені,
  • олія для смаження,
  • мелений чорний перець,
  • сіль.
Картопляний рулет із грибами та овочами
Картопляний рулет із грибами та овочами

Печериці порізати шматочками. Моркву натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно порізати. Зелень помити і добре просушити, дрібно порізати.

У розігріту сковорідку з олією покласти цибулю, смажити до прозорості, додати моркву, перемішати. Додати порізані печериці, смажити до готовності. Поперчити, посолити і перемішати.

Картопляне пюре перемішати з крохмалем. Деко застелити пергаментом і викласти картопляне пюре, розрівняти по всій поверхні і поставити у розігріту духовку. Пекти при температурі 180 °С близько 15 хв.

Дістати з духовки і викласти на картопляну заготовку овочеву начинку, посипати порізаною зеленню і загорнути у рулет. Залишити на деку з пергаментом, змастити його олією і поставити у духовку. Пекти ще 15 хв. при температурі 180 °С.

Дістати з духовки і, коли повністю охолоне, порізати на порційні шматочки.

Квасоля, тушкована у томатному соусі

  • 250 г квасолі,
  • 400 мл консервованих помідорів без шкірки,
  • 1 цибулина,
  • 2 зубчики часнику,
  • пучок зелені,
  • мелений чорний перець,
  • сіль,
  • оливкова олія.
Квасоля, тушкована у томатному соусі
Квасоля, тушкована у томатному соусі

Квасолю перебрати, промити і залити водою, залишити її на ніч. Наступного дня промити, залити свіжою водою і відварити до готовності.

Цибулю порізати кубиками чи тоненькими півкільцями. На сковорідку влити оливкову олію, розігріти і підсмажити цибулю до золотистого кольору. Свіжу зелень помити, просушити і дрібно порізати.

Консервовані помідори розім’яти  виделкою і влити у сковорідку до смаженої цибулі, додати подрібнену зелень, посолити, поперчити і перемішати. Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити до загустіння.

Коли соус стане густим, додати варену квасолю, подрібнений часник і добре перемішати.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *