По кваску!
Надворі літо і сонце припікає не на жарт. Охолодити свій організм у спеку допоможе смачний домашній квас.
Житній квас
- На 3 л води: житні сухарі – 1 кг,
- цукор – 200 г,
- дріжджі – 20 г,
- родзинки – 50 г.
Житні сухарі залити окропом, потім охолодити.
Процідити, додати цукор і гарненько розмішати.
Додати дріжджі, поставити у тепле місце і дати бродити 12 год. Потім перелити у пляшки, додати родзинки і поставити їх у холодне місце.
Через два дні квас готовий.
Квас медовий
- Мед – 400 г,
- вода – 5 л,
- родзинки – 400 г,
- лимон,
- житнє борошно – 1 ст. л.,
- дріжджі – 8 г.
Для приготування медового квасу за цим рецептом у мед потрібно покласти лимон, нарізаний тонкими кружечками, родзинки і залити 4 л холодної кип’яченої води, у якій розмішені борошно і дріжджі.
Через добу підлити 1 л кип’яченої води. Коли лимон і родзинки спливуть на поверхню води, рідину процідити крізь сито. Розлити квас по пляшках, закрити, поклавши у пляшку по 2-3 родзинки і зберігаєти у холодному місці. Через 2-3 дні квас готовий до вживання.
Квас м’ятний
- Квасний концентрат – 10 ст. л.,
- м’ятний сироп – 1/2 скл.,
- вода – 4 л,
- цукор – 1,5 скл.,
- дріжджі – 6-7 г.
Концентрат квасної суміші і цукор розвести теплою водою, додати сироп, а потім розведені у воді дріжджі і витримати у теплому місці близько доби.
Квас розлити у пляшки або у банки і зберігати у холодильнику.
Таким же чином можна приготувати квас із наповнювачами з різних сиропів і соків.
Квас медовий із сухарями
- Житні сухарі – 1 кг,
- мед – 500 г,
- вода – 5 л,
- дріжджі – 8-10 г.
Житні сухарі залити окропом і зберігати добу у теплому місці. На другу добу суміш злити в інший посуд і додати до неї мед і дріжджі. Усе добре перемішати і накрити зверху рушником. Коли дріжджі спливуть наверх, зняти їх, квас розлити по пляшках і закупорити.
Вишневий квас
- Стиглі вишні – 4 кг,
- цукор – 300 г,
- родзинки – 35-40 г,
- вода – 8 л.
Злегка промиті, очищені від кісточок вишні укласти в емальовану каструлю, залити водою у співвідношенні 1 : 2 і кип’ятити до тих пір, поки вода не стане темно-червоною.
Гарячий сік профільтрувати через кілька шарів марлі, злити його в емальовану чи скляну, а найкраще дерев’яну ємність, додати цукор, родзинки, накрити полотном і залишити для зброджування.
Коли сік почне бродити, його розливають у пляшки, як і яблучний квас.