Почастуємо гостей коврижкою

Ця смачна випічка готується дуже швидко, без особливих витрат і з простих продуктів.
Із родзинками
- 1 скл. кип’яченої води,
- 1 скл. цукру,
- 5 ст. л. какао,
- 2 скл. борошна,
- 1 ч. л. соди,
- 1 ч. л. меду,
- 1 скл. родзинок,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 4 ст. л. олії,
- ванілін,
- кориця,
- кардамон по щіпці,
- 2 ст. л. цукрової пудри.
Родзинки попередньо замочити на кілька годин. У маленьку каструльку налийте холодну кип’ячену воду і додайте мед. Перемішуйте, поки мед не розчиниться. Потім всипте цукор і влийте олію. Поставте на маленький вогонь і, постійно помішуючи, добре прогрійте, але не доводьте до кипіння.
Коли цукор повністю розчиниться, зніміть каструльку з вогню й охолодіть суміш. Додайте 2 ст. л. какао-порошку, ванілін і соду, перемішайте. В останню чергу покладіть родзинки.
Борошно малими порціями всипте у каструльку. Тісто ретельно перемішайте, вилийте у змащену маслом форму. Випікайте у розігрітій до 200 °С духовці близько 30 хв.
Поки коврижка у духовці, займіться приготуванням глазурі. У металеву ємність налийте 6-8 ст. л. окропу, всипте 3 ст. л. какао-порошку і добре перемішайте, щоб не було грудочок. Поставте ємність на маленький вогонь і варіть, постійно помішуючи, 3-5 хв. Наприкінці додайте шматочок вершкового масла і цукрову пудру. Коли коврижка буде готова, вийміть її з форми і охолодіть. Потім змастіть її глазур’ю, прикрасьте горіхами і кокосовою стружкою.
Медова
Для тіста:
- 600 г борошна,
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти,
- 2 яйця,
- 400 г цукру,
- 100 г вершкового масла,
- 4 ст. л. меду,
- 200 мл молока,
- 1 г ванілі,
- 1 ч. л. харчової соди.
Для глазурі:
- 400 г цукру,
- 4 ст. л. молока,
- 70 г какао,
- 200 г вершкового масла,
- 70 мл коньяку,
- 200 г кокосової стружки.
Змішайте борошно, цукор, лимонну кислоту і ванілін. В окремій ємності збийте міксером вершкове масло і мед. Влийте у суміш молоко і продовжуйте збивати, але вже на низькій швидкості. Акуратно маленькими порціями введіть у суміш борошно, ще раз перемішайте.
Форму для випічки змастіть маслом, викладіть у неї тісто. Запікайте 40-45 хв. при температурі 200 °С.
Приготуйте глазур. Какао-порошок розітріть із цукром, залийте молоком і перемішайте, щоб не було грудочок. Поставте глазур на маленький вогонь і варіть 2-3 хв. Влийте коньяк, покладіть вершкове масло. Охолоджену коврижку змастіть глазур’ю і посипте кокосовою стружкою.
Бісквітна
- 3 скл. борошна,
- 2 ч. л. розпушувача,
- 2 яйця,
- 1 ч. л. кориці,
- 1 ч. л. кардамону,
- 1 скл. цукру,
- 0,5 скл. горіхів.
У глибокій мисці змішайте борошно, розпушувач і спеції. При бажанні можна також додати трохи тертого імбиру і улюблене варення.
В окремій ємності міксером збийте яйця до утворення міцної піни. Продовжуючи збивати, додайте цукор. Повинна вийти густа маса білого кольору. Акуратно додайте у масу борошно, перемішайте. Тісто налийте у змащену форму. Запікайте при температурі 200 °С близько 40 хв. Готову коврижку охолодіть, прикрасьте цукровою пудрою.