Погане харчування вбиває частіше, ніж куріння

«УЮТ» №16-2019
Неправильне харчування призводить до смерті частіше, ніж куріння або великий тиск. Про це повідомила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у себе на сторінці в Facebook.
Вона зазначила, що проводилися великі дослідження, у яких дані збиралися з 195 країн із 1990 по 2017 рік. Було доведено, що кожна п’ята смерть на землі відбувається через неправильне харчування. Головні помилки – занадто багато солі, недостатня кількість цільнозернових продуктів і свіжих фруктів. На смертність впливають вживання червоного м’яса, ковбас, сосисок, солодких напоїв і транс-жирів.
Дослідження показали, що люди споживають мало горіхів, насіння, свіжих овочів і клітковини.
Як змінити харчування:
• вживати не менше 200-300 г свіжих фруктів щодня;
• денна норма цільнозернових продуктів 100-150 г;
• солі вживати не більше 3 мг;
• збільшити кількість горішків у день до 16-25 г;
• свіжих овочів потрібно вживати 290-430 г щодня.
З раціону краще прибрати висококалорійну й жирну їжу, солодку газовану воду і фаст-фуд. І не переїдати.
Як виявилося, унаслідок неправильного харчування у 2017 році померло 11 млн чоловік. Для порівняння, від куріння померло 8 млн.