Поп-корн зі свого городу

Поп-корн

Не всі знають, що поп-корн – найпопулярніші ласощі у світі, які народжується на городах. Його роблять із особливих сортів кукурудзи – які лопаються, їх часто так і називають – поп-корнові. Я давно вирощую цей делікатес і можу поділитися досвідом.

Кукурудза, що лопається, поділяється на рисову і перлову. У першій довгасті дрібні зерна, а у другій – теж дрібні, але круглі. Залежно від сорту, зерна цієї культури бувають білого, жовтого, помаранчевого, червоного, синього, фіолетового та чорного кольорів. Зустрічаються навіть багатобарвні (мозаїчні) сорти.

Що стосується хімічного складу, то у цих плодах містяться всі необхідні для людини поживні речовини, але найбільше у них – білка.

Що стосується агротехнічної культури, то врахуйте, що кукурудза, що лопається, добре росте після капусти, перцю, томатів, баклажанів і всіх коренеплодів. Культура буде нормально розвиватися і плодоносити на будь-якому ґрунті, у тому числі і бідному. Але вона погано переносить перезволожений ґрунт. Ще врахуйте, що овоч дуже любить сонце, але «проти» навіть легкої тіні. Крім того, його краще не садити по периметру ділянки, а відвести окрему грядку. Адже будь-яка кукурудза – перехрестнозапильна рослина і буде краще зав’язувати качани, якщо поруч ростуть «родичі».

Ґрунт під посадку краще підготувати з осені. Його слід глибоко перекопати і внести добрива: перепрілий коров’як – 3 кг і суперфосфат – 30 г із розрахунку на 1 м² площі. Восени вносять комплексне мінеральне добриво: сульфату амонію – 20 г, суперфосфату – 30 г і калійної солі – 10 г на 1 м².

Величезне значення має правильне визначення термінів посіву поп-корну. На півдні України цю роботу іноді можна проводити з першої декади до кінця травня, а на півночі – з середини травня до середини червня. Протягом сезону вегетації досить регулярно прополювати грядку з кукурудзою, що лопається, і при великій посухі зрідка її поливати.

Ну і наостанок хочу розповісти, як я готую поп-корн. У каструлю зі щільною кришкою наливаю трохи олії і розігріваю її. Потім кидаю в олію одне зернятко – якщо воно розкрилося, висипаю всі зерна і закриваю кришкою. Кукурудза повинна лежати тільки в один шар! Як тільки почнуть лунати хлопки, знімаю каструлю з вогню. Решта зерна розкриється сама, тому що олія розпечена.

Леонід Юхимович, м. Херсон

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *