Поради грибникам початківцям

Поради грибникам початківцям
Поради грибникам початківцям

Грибний сезон у розпалі. Незайвим буде, згадати всі важливі моменти, стосовно грибів. Пізнати отруйні дари лісу допоможе довідник грибника. А ось народні методи не завжди достовірні.

• Обходьте дуже молоді гриби: ознаки «помилкових» можуть бути ще неявними.

• Не збирайте гриби у посушливу погоду (саме тоді вони більше накопичують шкідливих речовин), а також біля доріг, звалищ: є шанс отримати у кошик накопичені важкі метали й інші небезпечні сполуки.

• Якщо гриби відрізняються від звичних вам за кольором, формою чи просто викликають підозру, краще залиште їх у лісі.

• Не варто класти у кошик гнилі, пересушені чи сильно пошкоджені хробаками екземпляри.

• Не купуйте гриби у продавців на трасах або на стихійних ринках.

• Для дітей і вагітних – гриби під забороною.

• Печериці і гливи можна відразу смажити. Решту краще попередньо відварити у підсоленій воді 30 хв., 2-3 рази міняючи воду. Білі гриби, підосичники, підберезники, маслюки, сироїжки можна варити, смажити, сушити, маринувати. Грузді, рижики та вовнянки зазвичай маринують. Рядовки, зеленки, опеньки можна і смажити, і маринувати.

Якщо з’їли гриби і відчули себе погано – негайно викликайте швидку!
Головні симптоми грибного отруєння: запаморочення, нудота, блювота, сильна спрага, головний біль і біль у животі, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л слабкого розчину марганцівки чи сольового розчину, пийте багато рідини. Недоїдені гриби не викидайте: їх аналіз допоможе визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Вдалого вам «тихого полювання» без шкоди для здоров’я!

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *