Поради при вирощуванні розсади

Час пролетів непомітно, настав розсадний сезон. Городники вже прикинули, що і де сіятимуть, від чого відмовляться, що нового привнесуть у цьому сезоні. Про підготовку насіння ми вже розповідали. Сьогодні – про наступний етап робіт.

Поради при вирощуванні розсади

Важливі турботи пов’язані з вирощуванням розсади: потрібно не допустити її захворювання, захистити від різноманітних паразитів, вчасно підгодувати, підсвітити, загартувати. Інакше врожаю не дочекатись!

У цій справі дрібниць не буває. Головне – не поспішати, не нервувати. Ми все встигнемо і зробимо по-господарськи.

♦ Розсаду різних видів капусти, перцю та баклажану не забудьте попікірувати в горщики через 10-12 днів після появи сходів. У цей час рослини будуть у фазі сім’ядолей або першого листка.

♦ При пікіруванні у здорових рослин видаліть кінчик головного кореня для кращого розгалуження. При пікіруванні рослини намагайтеся тримати не за стебло, а за листочки.

♦ Попередньо кілочком зробіть ямочку і висаджуйте рослинку в неї так, щоб корінець не загнувся, і навколо нього не було порожнеч. Не поспішайте пікірувати всі сходи, уважно розгляньте кожну рослину та відбракуйте уражені чорною ніжкою, кіло, а також недорозвинені.

♦ Для розсади капусти достатньо горщиків розміром 6 x 6 см, для перцю і баклажана – 8 х 8 см.

♦ Після пікірування сіянці присипте тонким шаром перегною, змішаного з вапном або золою у співвідношенні 95 : 5. Для зниження захворювань сіянці поливайте помірно та часто провітрюйте. З поливом один раз на тиждень обов’язково додавайте марганцівку (0,3 г на 1 л води).

♦ Розсаду перцю та баклажана поливайте лише теплою водою. Протягом усього періоду вирощування розсаду двічі підгодуйте розчином коров’яку, розведеного з водою у співвідношенні (1 : 10), або розчином мінеральних добрив (6-7 г на 1 л води).

♦ Тривалість вирощування розсади капусти для відкритого ґрунту – 60 днів.

«Погляд часу» №17-21.04.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *