Правильно тримайте сокиру під час нагострення

як гострити сокиру
Правильно тримайте сокиру під час нагострення

Для підвищення продуктивності теслярських робіт важливо, щоб сокира була не лише завжди гострою, а й правильно загостреною.

Оптимальний кут загострення залежить від:

  • породи дерева;
  • стану цієї деревини: суха вона чи волога;
  • характеру тієї роботи, що буде виконуватися за допомогою сокири;
  • сталі, з якої виготовлена сокира.

Якщо потрібно порубати суху деревину, то кут слід робити у межах 25-30°. Для обтісування щойно зрубленого дерева краще підійде кут 20°. Якщо потрібно порубати невеликі кілочки, кут загострення сокири має бути 35-40°. Для колод і великих дерев загострюйте робочий інструмент під 25-30°. Зважте на те, що чим менший кут, тим швидше сокира почне тупитися.

Ширина фаски також впливає на продуктивність сокири, однак її змінюють досить рідко. Тому перший кут сокири точать до 15°, а саме вістря до 25°.

Найпростіший спосіб нагострити сокиру вручну – використовувати спеціальний точильний камінь. Завдяки округлій формі його легко тримати в руці, а наявний вигин допоможе дотримуватися правильного кута. Також часто використовують стрічковий напилок. Із ним ця процедура проходить швидше, доводиться докладати менше зусиль. Він універсальний, може застосовуватися для загострення будь-яких інструментів із плоским лезом. Але для зручності доцільніше зняти дерев’яну рукоятку.

Шліфувальна машина чи точильний круг. Це абразивний круг, який завдяки електричній енергії швидко обертається. Пристрій слід надійно встановити на рівній поверхні, обов’язково застосувати спеціальний утримувач, на якому навпроти точильного каменю кріпиться лезо, а кут відрегулювати за допомогою гайки. Під час роботи з електроточилом не варто нехтувати технікою безпеки, а використовувати захисні окуляри і рукавички.

Багато чого залежить і від того, як тримати сокиру під час загострення. Її лезо має бути спрямоване назустріч обертанню, а обух потрібно намагатися тримати під кутом 45°. Під час процесу варто плавно переміщати сокиру уздовж поверхні точила. Необхідно домогтися, щоб лезо було нагострене однаково з обох боків. При використанні електроточила процес займає мало часу, однак відбувається перегрів металу, що не найкраще позначається на твердості ріжучої частини сокири. Тому потрібно подбати про те, щоб звести биття об точильний круг до мінімуму, а після кожного проходу від краю до краю занурювати сокиру у воду. Підправити якість заточування краще за допомогою бруска, який слід постійно змочувати водою.

Після цього нанесіть на сокиру суміш машинного мастила і воску. Це захистить від іржі. Зберегти заточку допоможе правильне зберігання інструмента. Після закінчення роботи покладіть його у чохол зі щільного матеріалу, найкраще з натуральної шкіри.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.