Правильно вибираємо закаточний ключ

Господині витрачають чимало часу та сил на приготування заготовок на зиму. Та нерідко трапляється так, що недавно приготовлена консервація «вибухає» або ж скисає. Успіх справи залежить не тільки від особливостей рецепта, а й від кришок та ключа для закатки.

Варіантів вибору цього девайсу чимало. За умови правильного його застосування, навіть найдешевший ключ здатний забезпечити високий рівень надійності. На ринку представлені ручні машинки, з ключем-равликом, напівавтоматичні та автоматичні системи. Кожен має свої переваги та недоліки.

Звичайні закаточні ключі
Звичайні закаточні ключі

Ці пристосування господині використовують давно. Механізм дії досить простий: машинку надіти на кришку, щільно притиснути до шийки банки, а потім обертати ручкою навколо горловини. Ручка рухається досить важко, тому зусиль доведеться докласти чимало. Гвинтовий механізм не завжди щільно закриє банку, бо вона постійно вібрує, і в результаті консервація може «вибухнути». Аби цього не сталося, треба навчитися працювати таким ключем.

Ключ-равлик
Ключ-равлик

Такі машинки оснащені механізмом у вигляді спіралі, якою просувається пристрій. Цей прилад зручний у використанні, бо кришку не треба утримувати великими зусиллями, із цим впорається спіраль. Але процес закручування буде трохи довшим. Вибираючи «равлика», віддавайте перевагу моделям із нержавіючої сталі. Завдяки тому, що вони не окислюються, ризику потрапляння окису в консерви немає.

Напівавтоматичний ключ
Напівавтоматичний ключ

Такі машинки забезпечують хороший рівень надійності та герметичності. Їх можна регулювати під банку потрібного діаметру. Єдиним мінусом є те, що можна не розрахувати зусилля, і банка лопне. Щоб закрити консервацію таким механізмом, потрібно притиснути машинку до кришки, а ту – до горловини й повернути ключ кілька разів, коли роботу буде завершено – ключ сам відійде назад.

Автоматичний закаточний ключ
Автоматичний закаточний ключ

Замість ролика у машинку такого типу вмонтовані важелі та пружина. Господині достатньо лише встановити пристрій на кришку й опустити важіль. Прилад впорається зі своєю роботою за 30 сек. Користуватися такою машинкою під силу навіть дітям, вона зручна та безпечна. У вдосконалених варіантах є спеціальний механізм, який захищає кришки від вм’ятин, а банку – від тріщин.

Щоб переконатися, що соління зберігатиметься тривалий час і процес закручування пройшов успішно, треба уважно оглянути готову банку та кришку. На ній не має бути жодних подряпин та вм’ятин на обідку та зверху. Переверніть банку догори дном, якщо в рідині піднімаються бульбашки повітря, це означає, що вона закрита неякісно і процедуру потрібно повторити. Аби машинка для закручування банок служила довго, необхідно правильно її зберігати. Не залишати на тривалий час у вологому приміщенні, бо пристрій покриється іржею й не буде ефективно працювати.

 «Погляд часу» №28- 09.07.2020

Читайте також: Якісний оцет – запорука смачної консервації

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *