Правила полоскання горла
Якщо ви захворіли, і вас мучить біль у горлі, швидше за все лікар призначить вам полоскання горла. Ця процедура знімає подразнення та знезаражує слизову оболонку горла та рота, шкідливі бактерії вимиваються з організму, що прискорює процес одужання.

Щоб полоскання було найбільш ефективним, почніть проводити процедуру на ранніх стадіях захворювання, а також обов’язково дотримуйтеся низки простих правил.
- Для кожної процедури готуйте новий розчин. Не залишайте засіб на потім і не зберігайте його, він втратить корисні властивості. Виняток – трав’яні відвари, їх слід готувати заздалегідь.
- Використовуйте тільки теплу кип’ячену воду, температурою не нижче 37 °С.
- Не їжте і не пийте відразу після полоскання. Проміжок між прийомом їжі та процедурою повинен складати не менше півгодини.
- У жодному разі не ковтайте розчин для полоскання!
- Зазвичай при застуді призначається щонайменше 5 полоскань щодня. Щоб не пересушити горло, за півгодини після процедури можна випивати трохи теплого молока з додаванням олії.
Три варіанти засобу для полоскання горла
Фурацилін. Недорогий протимікробний засіб. Для приготування розчину використовуйте одну таблетку (20 мг) на 100 мл води.
Прополіс. Прополіс відомий як антибактеріальний і протизапальний засіб. Підійде тільки, якщо немає алергії на продукти бджільництва! Розчиніть 15 мл настоянки прополісу у 100 мл теплої кип’яченої води.
Трав’яний відвар. Найчастіше для полоскання застосовують ромашку, шавлію, звіробій, календулу, евкаліпт. Заваріть трави гарячою водою у пропорціях, рекомендованих на упаковці, і дайте настоятися відвару близько 30 хв. Процідіть перед застосуванням і підігрійте.
«Погляд часу» №50-15.12.2022