Правила зберігання продуктів харчування
- Поліетиленові пакети зовсім не підходять для тривалого зберігання макаронів і круп. У пакеті жири окислюються, з’являються комахи.
- Сипучі продукти краще зберігати в скляних або керамічних банках. Посудина має бути чистим, тому спочатку потрібно обдати банку окропом і гарненько просушити.
- Перед тим, як банку закрити, перевірте стан крупи або макаронних виробів, киньте на дно лавровий листочок для відлякування комах. На 3-хлітровую банку досить 2-3 листочків лаврового листа.
- Краще не закупорювати банку пластмасовою кришкою, а накрити зверху лляною ганчірочкою або марлею, зафіксувавши гумкою. Будь-який продукт повинен дихати.
Цукор. Може зберігатися до 8 років без втрати смакових якостей. Найкраще тримати його у пластикових герметичних мішках, вагою не більше 5 кг. Приміщення, у якому зберігається цукор, має добре провітрюватися, бути сухим, із помірною температурою (+15-25 °С). Не варто зберігати цукор у полотняних мішках, що пропускають вологу, а також на підлозі.
Борошно. При тривалому зберіганні (більше року) воно може поміняти смак. Оновлювати запаси цього продукту рекомендується так само, як цукор, але у полотняних (краще лляних) мішках. Періодично просіювати.
Лляні мішки можна вимочити у міцному сольовому розчині, потім добре висушити. Таким чином вам вдасться уникнути появи жучків у борошні.
Крупи. Кожна крупа має свій термін придатності. Враховуйте також, що до купівлі товар зберігався якийсь час у магазині.
Рис і гречка зберігаються не більше 1,5 року, пшоно – не довше 4 місяців, вівсянка – 5 місяців. Щоб продовжити термін зберігання, можна покласти частину круп у холодильник. Умови зберігання такі ж, як у цукру і борошна.
Макарони. Закрита упаковка макаронних виробів може зберігатися без втрати смаку до 3 років. Відкриту пачку краще пересипати у пластиковий герметичний контейнер або скляну банку з кришкою. Головні умови зберігання – сухе повітря і відсутність перепадів температури.
Соняшникова олія. У темному прохолодному місці, розлита у скляну тару, вона може зберігатися близько 2 років. Важливими є відсутність прямого сонячного світла і температура зберігання від +5-20 °С. Не варто тримати її у холодильнику. Єдина олія, запаси якої повинні зберігатися у холодильнику, – лляна.
Оцет можна зберігати майже вічно. Навіть злегка помінявши колір, він не стає шкідливим і не втрачає своїх властивостей. Ні осад, ні втрата прозорості не є показником псування цього продукту. Головне – зберігати оцет у сухому темному місці у скляній пляшці.
Консерви. Домашні консерви краще з’їсти протягом року. Магазинні ж можуть зберігатися довше, ніж зазначено на упаковці, за умови, якщо тара не пошкоджена. Зберігати їх слід у темному сухому місці з температурою повітря +4-10 °С.
«Погляд часу» №36-2019