Про яблучні зернятка

Про яблучні зернятка
Про яблучні зернятка

Найзагадковіша частина яблука – насіння. У ньому міститься до 33 % невисихаючої жирної олії, білкові речовини, сахароза. Але найголовніше – у зернятках є йод, потреба організму в якому досить велика.

П’ять-шість яблучних зернин на день задовольняють добову потребу дорослої людини у йоді, благотворно впливають на роботу серця і мозку. Крім цього, у них виявлений вітамін В17 (лаетріл), що відзначається протираковими властивостями і знижує стомлюваність. Однак у яблучному насінні міститься і вкрай небезпечна речовина – глікозид амігдалин. У шлунку він розщеплюється, виділяючи синильну кислоту – сильну отруту. Особливо небезпечна вона для дітей. Є думка, що небезпека зернят надто перебільшена, адже загальна концентрація отруйних речовин дуже мала. Але у будь-якому випадку зловживати ними не слід.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *