Продукти, що підвищують гемоглобін
Гемоглобін – це основа еритроцитів, найважливіших елементів крові. Від рівня його умісту в крові залежить наше самочуття, активність і навіть зовнішній вигляд.
Кров переносить і доставляє кисень до всіх клітин нашого тіла завдяки гемоглобіну. Саме в ньому міститься основна частина всього заліза, що знаходиться в організмі людини.
Рівень гемоглобіну визначають разом з іншими показниками при загальному аналізі крові. Нормальною вважається концентрація від 130 г/л у чоловіків і від 120 г/л у жінок. Потреба в залізі залежить від віку людини, її статі, ваги, від рівня фізичного навантаження.
Рівень гемоглобіну безпосередньо залежить від кількості заліза в організмі. Чим більша витрата заліза і чим менше його надходить з їжею, тим вища ймовірність розвитку анемії. Якщо кількість гемоглобіну зменшується, кров починає переносити менше кисню. Тканини відчувають кисневе голодування, через що може з’явитися запаморочення, часте важке дихання, непритомність або біль у серці.
У літніх людей зниження рівня гемоглобіну виявляється не так, як у середньому віці. Замість ламкості нігтів, випадіння волосся або сухості шкіри на перший план виходять такі прояви залізодефіциту як задишка, слабкість і запаморочення. Ці симптоми часто «списують» на вік або серцеві захворювання.
Здавалося б, якщо вживати продукти з високим умістом заліза, це повинно вирішити проблему. Але насправді не все так просто.
Всмоктуваність цього мікроелемента залежить від кислотності шлункового соку, від стану кишківника, від поєднання продуктів і наявності в них певних речовин.
Наприклад, із м’яса засвоюється близько 15-20 % заліза, що знаходиться там, а ось з овочів – не більше 1-5 %. Саме тому підняти гемоглобін за допомогою таких продуктів як яблука або гранати можна, але на це потрібно багато часу. Найкраще гемоглобін «піднімає» яловичина, червона риба, трохи менш ефективно – м’ясо курки та індички. Гірше залізо всмоктується з яєць і печінки.
Продукти з великою кількістю заліза

- В першу чергу в раціон треба додати печінку, м’ясо, червону рибу, вершки, молоко, вершкове масло.
- Також швидко підняти рівень заліза допоможе шоколад, білі гриби, рис і бобові вироби.
- Також в раціон варто включити малину, суницю, банани, часник, кашу з вівсянки.
- Великий обсяг гемоглобіну присутній в столових буряках. Овоч можна їсти у вареному вигляді, робити з нього сік або готувати салати.
- Відвар з шипшини є найпростішим засобом для поліпшення здоров’я. Плоди шипшини потрібно заварити і залишити на ніч. Денна доза не має перевищувати 1 склянки.
- Морква багата амінокислотами, вітаміном С і необхідною кількістю заліза. Для підвищення гемоглобіну можна готувати салат з тертої моркви і сметани. Крім салату дуже корисний морквяний сік. Сік приймають 3 рази на добу перед прийомом їжі.
- Кропива також багата залізом. Перед застосуванням рослина треба ошпарити окропом. З кропиви можна готувати салати або варити відвари. П’ють 3 рази на день по чверть склянки відвару.
- Горіхи також багаті залізом. У денний раціон має входити 100 г горіхів. Горіхи можна змішувати з медом.
Прийом чаю і кави при цьому бажано обмежити. Вони містять велику кількість таніну, який заважає засвоєнню заліза. Випиваючи велику кількість міцного чаю можна зовсім зупинити надходження цього мікроелемента в організм.
«Погляд часу» №2-7.01.2021